Home

Nieuws 414 x bekeken

EP stemt in met nieuwe meerjarenbegroting

Straatsburg – Het Europees Parlement (EP) geeft groen licht voor de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Daarmee is er een einde gekomen aan maandenlange zware onderhandelingen tussen lidstaten, Commissie en Parlement.

Brussel mag tussen 2014 en 2020 maximaal 960 miljard euro uitgeven, waarvan bijna 40 procent aan landbouw en plattelandsontwikkeling. Van de 766 parlementariërs stemden er 537 voor het compromis en 126 tegen; de rest onthield zich van stemming. In dezelfde zitting ging het EP akkoord met de begroting van dit jaar, waardoor er 3,9 miljard euro extra beschikbaar komt om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen.

Na deze stemming over de financiering van het beleid, staat woensdag de inhoud op de agenda van het EP. Dan debatteren en stemmen de parlementariërs over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De verwachting is dat de voorstellen zoals die er nu liggen worden aangenomen, waardoor deze grotendeels op 1 januari van kracht worden. Alleen het nieuwe stelsel van bedrijfstoeslagen gaat pas een jaar later in.

Ondertussen is de Europese Commissie al druk doende het eerder gesloten politiek akkoord over het GLB om te zetten in wet- en regelgeving. Vorige week ontstond daar ophef over, omdat 23 lidstaten vinden dat het dagelijks bestuur van de EU zich te veel vrijheid permitteert. Volgens die landen is de Commissie op het gebied van ecologische focusgebieden en jonge boeren strenger dan eerder afgesproken. Nederland ondertekende de notitie overigens niet.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) legt op dit moment hoogstwaarschijnlijk de laatste hand aan de nationale invulling van het nieuwe GLB. Zij heeft toegezegd hierover eind deze of begin volgende maand met een brief te komen. Daarmee moet onder meer duidelijk worden of Nederland gebruik gaat maken van de mogelijkheid om geld te verschuiven van inkomensondersteuning naar plattelandsbeleid. Op 3 december staat in de Tweede Kamer een debat over dit onderwerp gepland.

Of registreer je om te kunnen reageren.