Home

Nieuws 750 x bekeken

EP stemt in met hervorming EU-landbouwbeleid

Straatsburg - Zoals verwacht heeft het Europees Parlement (EP) ingestemd met de voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Niettemin zijn veel parlementariërs ontevreden met de afspraken op het gebied van directe betalingen en gemeenschappelijke marktordening.

Met een plenaire stemming woensdag in Straatsburg zette het Parlement een streep onder een lange periode van moeizame onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie over GLB voor de jaren 2014-2020. Kern van het nieuwe beleid is een hervormd stelsel van bedrijfstoeslagen, waarin voor het eerst ook vergroeningsmaatregelen zijn opgenomen. Daarnaast komt er extra steun voor jonge boeren en krijgen ondernemers meer ruimte om zich te organiseren.

CDA-europarlementariër Esther de Lange was één van de voorstemmers, maar dat betekent niet dat zij gelukkig is met alle onderdelen van de compromisvoorstellen. Met name op het gebied van vergroening maakt zij zich zorgen. "Ik vrees dat de deal vooral gaat over details, een soort hoepels waar ondernemers als getrainde poedels doorheen moeten springen, in plaats van een stimulans", zei ze tijdens het debat. Precies om deze reden onthield SGP'er Bas Belder zich op dit onderdeel van stemming.

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos toont zich vooral optimistisch over de uitslag. "Dit is een belangrijke dag voor Europese boeren", zegt hij in een reactie. "En hetzelfde geldt voor alle burgers die de kwaliteit van hun voedsel de duurzaamheid van productiemethoden belangrijk vinden. Het nieuwe GLB biedt een betere balans tussen boeren, regio's en lidstaten, met speciale aandacht voor jonge boeren."

Met het groene licht van het EP is het proces zijn afronding genaderd. Nu moeten alleen de lidstaten nog officieel instemmen met het pakket en ook dat lijkt een formaliteit. Niettemin leven er bij de bijna alle EU-landen zorgen over de wijze waarop de Europese Commissie op dit moment het politieke akkoord omzet in wet- en regelgeving. Zij vinden dat Ciolos op een aantal punten zijn boekje te buiten gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.