Home

Nieuws 885 x bekeken 1 reactie

EP stemt in met hardere aanpak voedselfraude

Brussel - Het Europees Parlement (EP) wil gesjoemel met voedsel harder en slimmer aanpakken. De milieu- en volksgezondheidscommissie stemde woensdag met ruime meerderheid voor een rapport met deze strekking van CDA'er Esther de Lange.

Volgens De Lange heeft Brussel het probleem van voedselfraude lang onderschat, omdat dit zelden of nooit leidde tot een gevaar voor de volksgezondheid. Recente schandalen met onder meer paardenvlees en biologische eieren nopen echter tot een koerswijziging, vindt zij.

In haar rapport pleit De Lange voor een strenger optreden door de nationale inspectiediensten zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze zouden meer een politiementaliteit moeten krijgen, zoals bijvoorbeeld in Denemarken nu al het geval is. Verder gaan wat haar betreft de boetes omhoog en wordt er beter tussen lidstaten samengewerkt.

"De complexiteit van de keten is de afgelopen decennia enorm toegenomen, en hetzelfde geldt voor het grensoverschrijdende karakter ervan", zei De Lange onlangs in deze krant. "Daar komt bij dat de controles en sancties versnipperd zijn. Dit zijn structurele zwakheden die het gewinpotentieel bij fraude heel groot maken en de pakkans klein. Het gevolg daarvan is dat de voedingsindustrie ook aantrekkelijk wordt voor criminele organisaties."

Het rapport heeft inmiddels al kleine verbeteringen te weeg gebracht, stelt de Europarlementariër. Zo heeft de Europese Commissie een aparte eenheid gevormd tegen voedselfraude. Of ook de aanbevelingen uit het rapport worden overgenomen, zal nog moeten blijken. Eerst moet in elk geval nog het Parlement plenair over het rapport stemmen, dat gebeurt waarschijnlijk in januari.

Eén reactie

  • new kids

    Ja, Denemarken is een heel goed voorbeeld hoe het moet.
    Om een voorbeeld te geven: De Denen kennen geen salmonella.
    Ja ze kennen het wel, maar ze hebben het niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.