Home

Nieuws 1834 x bekeken 1 reactie

DuPont met John Deere in precisielandbouw

Des Moines – Zaadveredelaar DuPont Pioneer en machinebouwer John Deere gaan samen boeren data leveren voor precisielandbouw. De samenwerking lijkt een antwoord op de overname van de Climate Corporation, voor 930 miljoen dollar, door Monsanto.

Nieuwe agronomische software van DuPont Pioneer wordt draadloos gekoppeld aan systemen in trekkers van John Deere. DuPont Pioneer sluit niet uit met meer machinefabrikanten contracten aan te gaan, maar John Deere is alvast de grootste trekkerfabrikant.
De aansluiting van de programma's maakt volgens de Amerikaanse ondernemingen dat boeren betere managementbeslissingen op de akker kunnen nemen, zoals beslissingen over het moment van zaaien, bemesten, spuiten en oogsten. In het verleden verdiende DuPont Pioneer geld door de verkoop van zaden en het adviseren van boeren over welk zaad het beste is. Net als Monsanto wil het bedrijf met de verkoop van informatiesystemen een nieuwe winstbron aan te willen boren.
Bij precisielandbouw worden agronomische modellen gekoppeld aan gps-systemen. De bedoeling is minder productiemiddelen als diesel of zaad te verspillen en de opbrengst per hectare te vergroten. Monsanto stapte al eerder in de trend door in 2012 het relatief kleine Precision Planting over te nemen. Het eerste programma van deze onderneming, FieldScripts, wordt volgend jaar in Illinois, Indiana, Iowa en Minnesota ingevoerd voor een prijs van iets meer dan 20 dollar per hectare.
DuPont Pioneer benadrukt dat het de afgelopen twee jaar al de eigenschappen van miljoenen hectares landbouwgrond in het Middenwesten van de VS in kaart bracht. Met de juiste software en een koppeling naar landbouwmachines moeten boeren al snel progressie kunnen boeken. John Deere investeerde de laatste jaren veel in geavanceerde technologie. Concurrent Agco, bekend van de merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra, verdubbelde naar eigen zeggen zijn inspanningen op dit gebied in 2013.
De onderneming verwacht dat in rijke landen binnen vijf tot tien jaar onbemande trekkers kunnen rondrijden.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.