Home

Nieuws 966 x bekeken

Dijksma diende in 2011 motie in tegen megastal

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) diende in 2011 als Tweede Kamerlid zelf een motie in waarin ze vraagt om een verbod op megastallen. Daar herinnerde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de staatssecretaris aan tijdens de begrotingsbehandeling.

"De staatssecretaris heeft dus een enorme draai gemaakt. Nu gelooft ze ineens in maatwerk op lokaal niveau", aldus Thieme, die het jammer vindt dat Dijksma in haar huidige positie geen daad bij haar idealen voegt.

Dijksma reageert  dat het bijzondere van haar huidige positie is dat ze haar idealen in de praktijk kan brengen. "Het is heel goed om dat te doen op een manier waarop je niet alleen ideeën hebt, maar ook nog een meerderheid in het parlement om die ideeën uit te voeren", zei Dijksma fel tegen Thieme. "Ik ben er trots op dat ik de Kamer een voorstel heb gedaan om voor het eerst in de geschiedenis het onderwerp "gezondheid" te koppelen aan de agrarische sector", aldus Dijksma. Ze voegt er aan toe dat ze hiermee haar idealen uitvoert op een manier die een groot deel van de Tweede Kamer aanspreekt. "Maar misschien niet u", zegt ze tegen Thieme.

Dijksma wil geen landelijk verbod op grootschalige veehouderij. Ze pleit voor maatwerk per regio en provincie, waarbij de mogelijkheid komt om grenzen te stellen aan omvang per bedrijf, per gebied en een maximale veedichtheid per hectare. Hiervoor moet wel een wetenschappelijke basis zijn. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.