Home

Nieuws 345 x bekeken

Dertig procent Duitse bedrijfstoeslagen naar vergroening

Berlijn - Van de Duitse bedrijfstoeslagen zal vanaf 2015 30 procent worden uitbetaald als vergroeningspremie.

Over deze omzetting van het hervormde Europese landbouwbeleid conform de wensen van Brussel zijn de landbouwministers van de deelstaten het eens geworden in hun gezamenlijke besluitvormingsorgaan, de zg. Agrarministersconferentie. Het akkoord, dat ook andere besluitvorming over subsidies in de tweede zuil omvat, betekent dat het landbouwsteunbeleid buiten de regeringscoalitieonderhandelingen tussen CDU/CSU en SPD kan blijven.

Volgend jaar krijgt Duitsland in totaal 6,2 miljard euro uit Brussel. Dat is 10 procent minder dan nu. Landbouwfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) is blij dat er een akkoord is bereikt, omdat de boeren nu in ieder geval weten waar ze aan toe zijn. De besluitvorming brengt echter ook met zich mee dat veel boeren de subsidies met 20 procent zien teruglopen, constateert voorzitter Joachim Rukwied. Los daarvan dringt het Bauernverband erop aan, dat de vergroening 'zinvol en dicht bij de praktijk' wordt ingevuld, zodat de vergroening via de productie kan worden aangepakt en niet als een braakleggingen gaat fungeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.