Home

Nieuws 583 x bekeken

DSM ziet winst fors toenemen

Heerlen – De voedingsdivisie van DSM heeft het afgelopen kwartaal een omzet van 1 miljard euro geboekt, ruim 100 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen nam 20 procent toe tot 242 miljoen euro.

De omzetgroei was vooral gevolg van overnames, aldus het Limburgse biotechnologiebedrijf, dat wel profiteerde van herstel van de productie van dierlijke proteïne wereldwijd. Wijzigingen van wisselkoersen drukten de verkopen met 4 procent. Het is inmiddels een terugkerend thema bij Europese multinationals: de relatief hoge waarde van de euro maakt afzet buiten de Eurozone lastiger. De euro vertegenwoordigt inmiddels een waarde van $1,35, tegen $1,20 in de zomer van 2012. De koers is nog wel ver verwijderd van een historische top van $1,60 die in 2008 is opgetekend.
De afdeling die diervoeding maakt zag de omzet exclusief overnames met 1 procent toenemen, vooral door het herstel van de wereldwijde productie van vlees. Het herstel is volgens DSM wel fragiel wat leidt tot prijsdruk, aan het einde van het kwartaal onder meer bij vitamine E. Het in 2012 voor 465 miljoen euro het Braziliaanse Tortuga boekte - in lijn met wat DSM verwachtte - een omzet van 76 miljoen en een brutowinst van 15 miljoen. Tortuga is in Brazilië leider op de markt voor voedingssupplementen voor rundvee en kleine herkauwers.
De afzet van micronutriënten voor babyvoeding blijft profiteren van een groeiende wereldwijde vraag. In China worden binnenlandse producenten nog goeddeels gewantrouwd door de eigen bevolking door enkele schandalen. De import van westerse babyvoeding is daarom de laatste jaren fors toegenomen en DSM geldt als grote leverancier van juist deze producenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.