Home

Nieuws 3265 x bekeken 3 reacties

'Coöperaties krijgen snel behoefte alternatieve financiering'

Bussum – Landbouwcoöperaties krijgen op relatief korte termijn al behoefte aan alternatieve financieringsbronnen, waarbij financiering door ledenleningen meestal geen optie is. Dat zei Caspar van der Meer, adviseur 'Debt Advisory' van accountants- en adviesbureau PwC, op de NCR-coöperatiedag.

Volgens Van der Meer wordt het probleem ernstig onderschat.
Banken zullen in de nabije toekomst minder gul zijn met kredieten omdat ze zelf van de staat een hoger eigen vermogen moeten aanhouden. De crisis heeft banken schuw gemaakt voor risico's terwijl ze ook veel minder geld op één paard willen wedden, aldus Van der Meer, die het voorbeeld Vion noemt. "Banken willen ergens niet meer voor honderden miljoenen in zitten."
Europese banken moeten tot 2016 hun eigen balans verkorten met 2,5 triljoen (2,5 plus 17 nullen) terwijl tegelijk bedrijven 1,8 triljoen aan leningen zien aflopen. Van der Meer wijst erop dat zelfs banken als Rabobank en Crédit Agricole klanten oproepen vooral ook op buiten de bank om geld op te halen. "Het is niet zo dat banken niet willen financieren; ze kunnen het niet."
De Europese kredietmarkt zal meer op de Amerikaanse gaan lijken, aldus Van der Meer. In de Eurozone worden bedrijven voor 81 procent gefinancierd via bankleningen en voor het overige deel via obligaties. In de VS wordt 29 procent via bankleningen gefinancierd terwijl het overige deel middels obligaties wordt opgehaald. Het goede nieuws: er is heel veel investeringsgeld buiten banken, zeker in de VS, maar de Europese markt wordt als risicovol gezien en gevraagde rentes zijn dus wat hoog.
Geld ophalen bij leden is volgens Van der Meer meestal onwenselijk. "Ze hebben het geld zelf nodig. Het probleem van leden is vaak nog groter, omdat ze door hun kleinere omvang in kredietverlening als risicovoller worden gezien dan banken." Private equity is nauwelijks een optie. Zij zoeken immers naar een exit-strategie: het bedrijf moet vooral zo winstgevend mogelijk zijn zodat het met winst doorverkocht kan worden; de uitbetalingsprijs voor leden speelt geen rol.
FrieslandCampina geldt als lichtend voorbeeld, vindt Van der Meer. De zuivelaar haalde in 2012 500 miljoen euro op bij institutionele beleggers in de VS. De leningen hebben looptijden van 5 tot 15 jaar en de rentes zijn met 3,1 tot 4,2 procent schappelijk. Andere voorbeelden van alternatieve financiering zijn een gedeeltelijke beursgang, zoals Südzucker heeft gedaan.
Minder financiering is volgens Van der Meer geen optie. "In de land- en tuinbouw is schaalgrootte en internationalisering van groot belang, en daar is kapitaal voor nodig." De meest gangbare alternatieve financiering, de uitgifte van obligaties, is niet voor iedereen haalbaar. "Het kost tijd en geld, en wordt meestal interessant bij leningen vanaf 50 miljoen euro."

Laatste reacties

  • Snel

    For Farmers zag dit al lang aan komen en ging vanaf 2003 ' De Nieuwe Koers' varen door vermogen op naam te zetten en dat heeft For Farmers onder leiding van strateeg Bert Jan Ruumpol geen windeieren gelegd.

  • koestal

    tegenwoordig heeft men crowfundfinananciering,blijkbaar ben je dan geen bank meer nodig

  • Mozes

    @Snel, potentiële opheffing van de coöperatie is iets anders dan alternatieve financiering. In plaats van aandelen uit te geven had men ook kapitaal op naam kunnen zetten middels obligaties zoals FrieslandCampina dat gedaan heeft. Dan was Forfarmers een cooperatie gebleven in handen van de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.