Home

Nieuws 1 reactie

China kiest voor landhervormingen

Beijing – De Chinese regering verandert wetgeving zo dat boeren land kunnen verkopen of aan andere boeren leasen tegen marktwaarde.

Professionele boeren krijgen de kans hun areaal te vergroten, terwijl kleine boeren met weinig perspectief het geld krijgen om naar de stad te verhuizen en spullen te kopen. Dat melden Chinese media.
De stap is onderdeel van een breed scala aan hervormingen - van de kapitaalmarkt tot de strijdkrachten - die zijn aangekondigd na een vierdaagse conferentie met de 400 belangrijkste Chinese politici. De uitkomsten zijn doorgaans vaag geformuleerd maar duiden op meer ruimte voor marktwerking, dat tijdens de conferentie officieel is erkend als een belangrijk instrument voor economische groei.
China promoot verstedelijking omdat het land de stad ziet als meest productieve eenheid omdat reistijden kort zijn en diensten dichtbij. Bovendien ontstaan rond clusters van fabrieken verschillende dienstverlening, van banken tot restaurants. In de 25 rijkste steden van China is volgens de Wereldbank het gemiddelde inkomen vergelijkbaar met dat in westerse landen.
Het percentage Chinezen dat in steden woont, groeide sinds 1978 van 18 procent tot 52 procent. Volgens cijfers van de Wereldbank woont 35 procent van de Chinese bevolking op het platteland terwijl de landbouw slechts goed is voor 10 procent van het bruto nationaal product. Zelfs als de landbouw moderniseert, zal dit percentage eerder dalen dan stijgen. Tegelijk zijn in grote steden zoveel woningen gebouwd dat hele wijken en satellietsteden leegstaan.
Plattelandsbewoners consumeren gemiddeld in China aanzienlijk minder dan stedelingen. President Xi Jinping heeft dit fenomeen bij herhaling problematisch genoemd. China heeft net als bijvoorbeeld Duitsland en Japan een economie die sterk afhankelijk is van export en investeringen vanuit het buitenland. Verstedelijking en het toestaan van verkoop van landbouwgrond tegen marktwaarde moet de binnenlandse consumptie aanwakkeren.

Eén reactie

  • agratax2

    Betekent deze actie dat er nog meer en nog goedkoper personeel komt voor de export industrie? Een ding is zeker de handelaren in voedingsmiddelen krijgen er miljoenen consumenten -klanten- bij. Boeren zijn zelf voorzienend, burgers op 20 hoog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.