Home

Nieuws 956 x bekeken 7 reactieslaatste update:19 nov 2013

CDA en CU willen compensatie landbouw bij waterproject

Den Haag – CDA en Christenunie hebben in de Tweede Kamer gevraagd om zuinig om te gaan met landbouwgrond bij waterprojecten. "Ruimte voor de Rivier heeft de afgelopen jaren vruchtbare landbouwgrond onttrokken aan de voedselproductie", vindt Kamerlid Jaco Geurts.

Hij roept minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op om zorgvuldig om te gaan met landbouwgrond, bijvoorbeeld door landbouw en waterbeheer te combineren. "We kennen het fenomeen natuurcompensatie. Waarom in dit soort gevallen geen landbouwcompensatie?", vraagt Geurts. Hij stelt voor dat boeren tegen een vergoeding hun land beschikbaar stellen voor waterberging, of dat ondernemers voor de overige gronden die ze bezitten een kwaliteitsimpuls krijgen, zoals in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer wordt genoemd.

Ook Carla Dik van de Christenunie vraagt de minister om bij waterprojecten zuinig om te gaan met landbouwgronden, bijvoorbeeld door meervoudig ruimtegebruik en door waar landbouwgronden verloren gaan het productiepotentieel te herstellen via bijvoorbeeld een kwaliteitsimpuls elders in het gebied.
Minister Schultz wijst in haar reactie op de prettige samenwerking met LTO in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en dat het gebruik van landbouwgrond voor de waterveiligheid met 6 procent gering is. "Voor de betrokkenen zijn bovendien compensatiemogelijkheden geregeld in het Deltaprogramma", aldus Schultz. Ze haalde verder aan dat voor waterveiligheid inmiddels 90 procent van de betreffende gebieden geregeld is.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is geregeld met geld, waar we toch als staat een groot tekort aan hebben, maar niet met landbouwgrondcompensatie.

 • agratax2

  Waarom zijn deze gronden zo vruchtbaar? Ze zijn zo vruchtbaar omdat het afzettingen zijn meegevoerd met de rivieren. Ze zijn dus ontstaan door overstromingen en misschien moeten we deze tactiek wel weer toepassen in de toekomst. Vruchtbaar slib uit de rivieren is -gratis- bemesting. Deels gaan deze overstromingsgebieden toch niet uit productie ze zijn in de droge tijd best te gebruiken als weide grond?

 • schoenmakers1

  er zijn diverse intensieve veehouders die graag kosteloos zouden willen bemesten op akkers, waarom kan, mag dit dan niet als deze methode zo geweldig is agratax1?

 • veldzicht

  Al die kletskoek ruimte voor rivieren, water opvang gebieden bij steden,
  vorige maand 100 mm water gevallen niet een water opvang gebied is
  benut, hoofdzakelijk voor 95% hobby van onze natuur vrienden, eerst was het plan ooievaar voor meer natuur dat ging niet snel genoeg,dus dan dit maar.enkele delen zijn wel nuttig maar de rest geldsmijterij.

 • alco1

  Schoenmakers 1 De hele mestwet is één grote fiasco. Zelfs als bemesting via sloten e.d. terecht komen in openbaar water, groei daar de visstand van.

 • Mozes

  Alco, je zit de laatste week steeds meer op de klaagtoer.

 • minasblunders1

  alco snapt de dingen ook net iets beter dan jij, Mozes.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.