Home

Nieuws

Brussel overweegt verbod op klonen

Brussel - De Europese Commissie buigt zich woensdag over een voorstel om het klonen van dieren voor commerciële doeleinden te verbieden. Ook zou er een voorstel op tafel liggen om producten van gekloonde dieren en van de eerste generatie nakomelingen van gekloonde dieren te labelen.

Dat zou ook moeten gelden voor geïmporteerde producten. Dat meldt Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleessectoren in Brussel.

Het voorstel waarover de Commissie zich buigt, is tot stand gekomen onder druk van het Europees Parlement. Dat heeft geëist dat de Europese Commissie nog voor het eind van dit jaar met voorstellen komt om het klonen voor commerciële doeleinden uit te bannen.

Een eventueel verbod, gecombineerd met een labelingsplicht voor producten van gekloonde dieren, zal grote gevolgen hebben voor een eventueel vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten. "De Amerikanen zullen nooit akkoord gaan met zo'n labelingsplicht", aldus van Dongen. De Amerikanen kennen geen individuele I&R-regeling voor rundvee, die noodzakelijk zou zijn om gekloonde producten te kunnen labelen. Ze zullen ook niet voldoen aan een Europese eis om zo'n regeling dan maar op te zetten.

Van Dongen voorziet dat de juist wat ontdooide relaties op handelsgebied met de Amerikanen weer sterk zullen afkoelen. Het valt volgens hem zelfs niet uit te sluiten dat de toezegging van de Amerikanen dat ze Nederlands kalfsvlees weer zullen toelaten weer op losse schroeven komt te staan.

Ook voor de eigen Europese rundvleesproductie heeft een kloonverbod flinke gevolgen. "De Europese melkveehouders zullen op termijn bij de dieren die de vleesproductie ingaan duidelijk moeten aangeven of ze afkomstig zijn van gekloonde dieren."

Of registreer je om te kunnen reageren.