Home

Nieuws 968 x bekeken

Britse grondprijzen verder omhoog

Londen – Landbouwgrond in Groot-Brittannië is het afgelopen kwartaal 4 procent duurder geworden. Op jaarbasis brengt grond nu 7 procent meer op.

De gemiddelde grondprijs is daarmee gestegen tot 16.501 pond ofwel 19.800 euro per hectare, een ruime verdubbeling in zes jaar tijd.

Dat meldt het in plattelandstransacties gespecialiseerde makelaarsbedrijf Knight Frank. De groei over het laatste kwartaal was de sterkste sinds het tweede kwartaal van 2010. Grond op het platteland doet het daarmee ook beter dan woningen op de effectenbeurs, aldus het kantoor.

Volgens Knight Frank is dat te danken aan drie groepen kopers: boeren die hun bedrijf willen uitbreiden maar ook investeerders die hun geld graag in grond willen stoppen en stadsbewoners die de rust van het platteland zoeken. Daarbij komt dat het aanbod op een historisch laag peil ligt omdat andere boeren niet van hun grond af willen.

Tom Raynham, hoofd van het landbouw investeringsteam: "Het aantal verzoeken om informatie van individuelen en investeringsfondsen die hun portefeuille willen diversificeren neemt gestaag toe, zowel uit eigen land als van elders. Hun belangrijkste drijfveer is kapitaalsgroei; grond is de laatste tien jaar 222 procent in waarde gestegen. Deze groep zoekt vooral percelen van 250 hectare of meer, waarbij de meest geschikte percelen tot 30.000 euro per hectare opbrengen. Daarnaast neemt echter ook de belangstelling voor aanvullende inkomsten sterk toe, mensen die zoeken naar grond voor energiegewassen of een boerenbedrijf dat zelf al gediversificeerd is. In dat verband helpt het agrarisch onderzoek een handje, er doemen ontwikkelingen op die veel potentie voor de toekomst lijken te bieden. De boeren worden echter wat meer terughoudend, vooral omdat het voor hen nu soms wel erg duur wordt om grond bij de kopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.