Home

Nieuws

Britse bonden willen minder overheveling

Londen – De Britse boeren- en plattelandsbonden willen dat Londen onder het nieuwe EU-landbouwbeleid (GLB) niet de voorgenomen 15 procent maar 9 procent overhevelt van pijler een naar pijler twee.

''Dat percentage is voldoende om alle bestaande natuur- en milieuregels te financieren en ook één miljard pond beschikbaar te hebben voor nieuwe activiteiten.'' Dat schrijven de National Farmers Union, de Country Land and Business Association en de Tenant Farmers Association in een gezamenlijke reactie op de voorstellen van minister Owen Paterson voor de invulling van het nieuwe GLB.

Paterson stelde in een inspraaknotitie 'dat er sterke argumenten zijn om de overheveling op 15 procent te stellen' maar volgens de drie organisaties is daar geen enkele noodzaak voor. Als de minister zijn plannen toch wel doorzetten, dan zou dat gefaseerd moeten gebeuren zodat boerenbedrijven de tijd krijgen om de verlaging van de toeslagrechten in hun bedrijfsvoering op te vangen. ''Gefaseerd opvoeren van pijler twee is ook beter voor de plattelandsontwikkeling dan het van te voren vaststellen van een budget en dan maar zien hoe je dat in kunt vullen.''

Volgens de organisaties is in het verleden al gebleken dat zo'n werkwijze leidt tot veel projecten op het platteland die eigenlijk niet noodzakelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.