Home

Nieuws 856 x bekeken 1 reactie

Boeren vervolgd voor fraude met luchtwassers

Den Bosch - Het Openbaar Ministerie (OM) brengt donderdag zes Brabantse veehouders voor de rechter omdat ze gesjoemeld hebben met de ammoniakuitstoot.

Zogenoemde luchtwassers waren niet aanwezig of werden niet gebruikt.

De boeren werden vorig jaar betrapt toen de politie voor het eerst uitgebreid controleerde op luchtwassers nadat uit een inventarisatie van de provincie Noord-Brabant duidelijk werd dat honderden bedrijven in overtreding waren.

De verdachte veehouderijen staan in Lithoijen, Stevensbeek, Gassel, Wanroij, Someren en Sint-Michielsgestel. Bij de verdachten is de afgelopen maand voor tienduizenden euro's beslag gelegd en het OM wil het geld dat de boeren hebben bespaard als criminele winst opeisen.

Veehouderijen moeten luchtwassers gebruiken om de lucht uit de veestallen te zuiveren van ammoniak. Ammoniak is een grote bedreiging voor de natuur. De stikstof uit de ammoniak bevoordeelt snel groeiende veel voorkomende plantensoorten ten koste van zeldzame langzamer groeiende soorten. Bovendien zorgt de uitstoot voor stank en gezondheidsrisico's.

Eén reactie

  • vandenbrand

    gaan zeker ook tussen kerst en nieuwjaar alle wegen in nederland afgesloten worden. meer mogen we niet vervuilen (rijden met de auto) dit jaar??? de stikstof uit de ammoniak is niet goed voor de natuur en de gezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.