Home

Nieuws 1 reactie

'Boeren Filipijnen hebben snel steun nodig'

Rome – Honderdduizenden boeren op de Filipijnen hebben direct steun nodig om hun door tyfoon Haiyan verwoeste percelen tijdig in te kunnen zaaien.

Dat zegt Wereldvoedselorganisatie FAO, die haar oogstraming voor rijst in de Filipijnen verlaagde van 18,9 naar 18 miljoen ton. De FAO zegt in eerste instantie 24 miljoen dollar nodig te hebben om 250.000 gezinnen te helpen.
Hoewel de oogst voor het hele land wel ongeveer gelijk blijft aan vorig jaar, dreigen in de vijf meest door de tyfoon getroffen regio's in het midden van het eilandenrijk voedseltekorten. "Volgens eerste schattingen zijn honderdduizenden hectares rijst en andere belangrijke gewassen zoals kokosnoten door de tyfoon geraakt", aldus Dominique Burgeon van de rampendivisie van de FAO.
"Het inzaaien van rijst was goed onderweg en het lijkt erop dat gewassen ernstig zijn beschadigd. Als we willen voorkomen dat hele regio's van het land voedselhulp nodig hebben, moeten we nu in actie komen om kwetsbare families te helpen inzaaien voor eind december." Naast zaad en kunstmest is voor de langere termijn op de Filipijnen volgens Burgeon ook behoefte aan landbouwinfrastructuur zoals irrigatiekanalen en opslagen.

Eén reactie

  • agratax2

    Het lijkt me overbodig te zaaien als er geen infrastructuur meer is om de rijstvelden onder water te zetten en tijdig weer te ontwateren. Hoe lossen we dit zo snel op dat er voor de honger optreedt nieuwe oogst is?

Of registreer je om te kunnen reageren.