Home

Nieuws 373 x bekeken

Bisschop krijgt brief dierenorganisaties

Amstelveen - Er zouden geen Sint Hubertusmissen meer gevierd moeten worden in de katholieke kerken. De Faunabescherming en de stichting Rechten voor al wat leeft vinden deze missen een 'verheerlijking van de jacht'. De organisaties stuurden een brief aan bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch waarin ze vragen om een gesprek over de Hubertusmissen.

Volgens de stichtingen komen er elk jaar veel jagers naar deze missen. "De kerk wordt rijkelijk versierd met gedode dieren en jachttrofeeën. Na de mis worden de jagers en de jachthonden gezegend door de pastoor. Kortom: een feest voor jagers en een verheerlijking van de jacht in de kerk." Zij vinden de plezierjacht niet meer van deze tijd.

Sint Hubertus, die leefde in de 7e eeuw, is door de Rooms-Katholieke Kerk uitgeroepen tot patroonheilige van de jacht. Faunabescherming en Recht voor alles wat leeft zouden het 'geweldig' vinden als de kerk de heilige zou gedenken als iemand die zich juist van de jacht afkeerde. Tijdens een jacht op Goede Vrijdag zou Hubertus een hert hebben willen schieten, tot hij een lichtend kruis zag verschijnen tussen de takken van het gewei, aldus de stichtingen. "Hubertus zag dat als een teken dat hij moest stoppen met jagen. Hubertus bekeerde zich van de jacht, werd gelovig en uiteindelijk werd hij bisschop."

Het bisdom was niet bereikbaar voor commentaar in verband met Allerheiligen.

Of registreer je om te kunnen reageren.