Home

Nieuws

Beperking gebruik neonicotinoiden blijft

Den Haag - De toelatingsinstatie voor gewasbeschermingsmiddelen is niet over de schreef gegaan bij het wijzigen en intrekken van de toelating van een aantal neonicotinoiden.

Dat stelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een zaak die gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten Bayer Crop Science en Syngenta Crop Protection tegen het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) hadden aangespannen. De bedrijven zeggen financieel getroffen te worden door het in hun ogen onterechte besluit van het CTGB.

Het CTGB besloot de toelating van de middelen Admire, Gaucho Tuinbouw, Merit Turf en Cruiser SB te wijzigen en de toelating van het middel Cruiser 350 FS in te trekken. Reden was de schade die de middelen aan bijen zouden kunnen toebrengen.

Bayer en Syngenta vonden dat het CTGB zijn bevoegdheden had overschreden door  verdergaande maatregelen te nemen dan op grond van de Euoprese regels was vereist. De rechter zegt echter dat het CTGB de besluiten mocht nemen.

De rechtszaak betreft een voorlopige voorziening.  De bedrijven hebben bezwaar aangetekend tegen de besluiten. Die bezwaren kunnen uiteindelijk ook nog in een bodemprocedure door de rechter worden beoordeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.