Home

Nieuws 1749 x bekeken

'Bedrijven op slot door GMO-problemen'

Den Haag - De dreigende terugbetaling van GMO-gelden (Gemeenschappelijke Marktordening) door glastuinbouwbedrijven zet bedrijven op slot. Dat zei directeur agri en food van Rabobank Nederland Ruud Huirne donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Hij duidde op het intrekken van de GMO-erkenning van FresQ, waarbij het niet duidelijk is of de vereniging de terugbetaling ook op telers moet verhalen. "Er is een impasse tussen de overheid en telersverenigingen over deze terugbetaling. Zolang die onduidelijkheid bestaat, zitten deze bedrijven op slot. Het is nu niet duidelijk of en wanneer of hoeveel deze bedrijven moeten terugbetalen. Ze komen bij ons voor kassen in het buitenland en dat zijn niet de kleinste bedrijven, maar feitelijk zorgt de situatie ervoor dat ze op slot zitten. En we verliezen tijd. Als deze situatie vijf jaar aanhoudt, hoeft het niet meer."

Burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland en bestuurder van de Greenports sprak tijdens dezelfde bijeenkomst zijn verbazing uit over het beleid voor herstructurering. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) vindt dat provincies en gemeentes daarin leidend moeten zijn, maar volgens Van der Tak dient de centrale overheid de regie te nemen.

Huirne vindt dat het tijd wordt om stappen te zetten op gebied van herstructurering. Verouderde bedrijven zijn nu remmend voor bedrijven die vooruit willen. Telers die doorgaan omdat hun bedrijf onverkoopbaar zijn, zouden een uitweg geboden moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.