Home

Nieuws

BayWa: nog één fruitconcern overnemen

München - BayWa wil de komende maanden mogelijk nog een grote fruithandelsonderneming overnemen. Met deze deal is het dan wel tot 2015 gedaan met grote overnames.

Dat heeft topman Klaus Josef Lutz bekendgemaakt in een interview met de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine. In welk fruitconcern BayWa geïnteresseerd is, heeft Lutz niet bekendgemaakt. Nederland telt een serie internationaal georiënteerde handelsondernemingen, zoals Hillfresh in Rotterdam, maar de grootsten zijn coöperatief georganiseerd, zoals het coöperatieve The Greenery. BayWa nam in 2011 de Nieuw-Zeelandse fruitmultinational Turners & Growers over, wat hielp de jaaromzet van haar fruitdivisie op te stuwen naar 463 miljoen euro in 2012.
Een overnamestop is opmerkelijk, omdat de onderneming de laatste jaren overname op overname stapelde. De omzet nam toe van 7,2 in 2009 naar 10,5 miljard euro in 2012. In de landbouw steeg de omzet van 3,2 naar 5 miljard. BayWa is in de volle breedte van de economie actief maar focust op de landbouw, volgens Lutz een strategische groeisector. De sector is nu goed voor circa de helft van de omzet.
Het bedrijf is eigenaar van dealers van landbouwmachines en verhandelt gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en toenemend graan en oliezaden. BayWa is sinds 2012 eigenaar van Cefetra, een Rotterdams handelshuis in graan en soja. Lutz verwacht dat de landbouwdivisie als totaal 'erg goede resultaten' zal boeken in 2013. De cijfers zouden beter zijn dan vorig jaar.
Lutz verwacht voor de divisie een bedrijfsresultaat van 150 miljoen. De divisies voor bouwmaterialen en energie zouden goed zijn voor circa 50 miljoen. In de eerste zes maanden van 2013 realiseerde BayWa in het agrarische segment een omzet van 5,8 miljard euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg 87,5 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.