Home

Nieuws 1611 x bekeken 1 reactie

Asscher: geen reden voor aanscherping veiligheid mestsilo's

Den Haag - Minister Lodewijk Asscher ziet nu geen reden de regels voor de veiligheid van mestsilo's aan te passen. De minister wacht het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af.

Naar aanleiding daarvan wil hij bezien of aanpassing van de regels nodig is. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA-Kamerleden Lutz Jacobi en Sjoera Dikkers. Aanleiding voor de vragen is het ongeluk in Makkinga in juni van dit jaar, waarbij drie mensen om het leven kwamen en een vierde ernstig gewond raakte.

Sjef Lemmens, vader van de omgekomen Mark Lemmens op wiens erf het noodlottig ongeval gebeurde, vindt wel dat er aanleiding is de regels te veranderen. Hij bepleit het verwijderen van de verplichte afdekking van de mestsilo's, twee verplichte mangaten erin, een bordes aan de silo en een lier waarmee personen omhoog getakeld kunnen worden.

PvdA-Kamerlid Dikkers zegt dat de antwoorden van Asscher haar nog niet tevreden stellen. Zij onderzoekt op welke manier het veilig werken in mestsilo's via regels kan worden verbeterd. Asscher kan niet aangeven hoe vaak er ongelukken gebeuren met mestsilo's. De Inspectie SZW weet van één ander dodelijk ongeval met mestsilo's of mestgassen sinds 2000.

Ondertussen werken bouwers, reinigers en inspecteurs van mestsilo's in samenwerking met brandweervrouw Jetty Middelkoop aan een protocol voor het werken in mestsilo's. Middelkoop geldt als een autoriteit op het gebied van gevaarlijke mestgassen.

Het bedrijf van Lemmens staat inmiddels te koop, meldt Sjef Lemmens. Een nieuwe mestsilo op het bedrijf zal aan de veiligheidseisen voldoen, die Lemmens daaraan stelt.

Eén reactie

  • sjoerddehoop1

    De Onderzoeksraad voor de Veiligheid moet ook kijken naar de oorzaken van het ontstaan van deze giftige gassen in de mest. Zo gevaarlijk en schadelijk als de mest in de silo en mestputten is voor mensen en dieren, zo schadelijk is die ook voor het bodemleven als de mest in de grond wordt gebracht.
    De giftige gassen kunnen ontstaan door rottingsprocessen en daarmee gaat ook de mestkwaliteit achteruit. Er moet meer onderzoek komen naar goede mestbehandeling zodat deze gassen niet kunnen ontstaan. Daarmee los je het probleem op bij de bron. Met het aanscherpen van veiligheidseisen zoek je naar 'end of the pipe' -oplossingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.