Home

Nieuws 7 reacties

'Aanscherpen normen ook voor derogatie'

Den Haag – Het verscherpen van de mestnormen voor zand- en lössgebieden moet bijdragen aan het verkrijgen van derogatie op de standaard gebruiksnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Dat schrijft staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie had eerder aangegeven dat striktere gebruiksnormen van belang zijn voor het verkrijgen van derogatie. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft hier vragen over gesteld, omdat de milieuresultaten bij derogatiebedrijven op veel plekken ruim voldoen aan de norm van 50 milligram nitraat per liter in het grondwater. Dijkgraaf vreest dat Nederland de Europese regels te strikt neemt.

Dijksma zegt dat in het zandgebied de streefwaarde van 50 milligram per liter echter op een groot aantal derogatiebedrijven nog wordt overschreden. In het lössgebied is de gemiddelde waarde ook op gebiedsniveau nog te hoog. "Ook de oppervlaktewaterkwaliteit speelt een rol in de beoordeling en verschilt per gebied", schrijft Dijksma. Ze hoopt dat de aangekondigde aanscherping van de gebruiksnormen in deze gebieden een nieuw derogatieverzoek helpt te onderbouwen.

Het kabinet hoopt in december overeenstemming te bereiken met de Europese Commissie over het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn en op basis hiervan een nieuwe derogatie te verkrijgen.

Laatste reacties

 • Limo is in

  Minasblunders??

 • Wim Toornstra

  Het beleid van Dijksma bestaat enkel uit de volgende kernwoorden.
  Aanscherpen, boetes, controles, dwangsommen, ontneming.
  Alleen maar anti beleid weinig stimulering en ondersteuning.

 • minasblunders1

  Zeg het eens, Kjan??

 • alco1

  En dan derogatie bij 70% grasland. Moet je eens uitrekenen hoeveel het scheelt met de mestnorm bij 69 % grasland. En wij lopen maar als schoothondjes achter zo'n achterlelijke maatregel aan. Land bemesten naar wat het nodig heeft voor optimale groei voor de gewassen, dat is het credo.

 • alco1

  Ha. Ook nog op. Een groet. Alco

 • minasblunders1

  Groeten terug, ook van Henk.

 • maatje 1904

  zullen er wel weer meer koeien uit de wei verdwijnen om de mest beter te kunnen verdelen en kunnen de loonwerkers een microverdeler gaan ontwikkelen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.