Home

Nieuws 1221 x bekeken

Zwanenburg kandidaat EU-verkiezingen

Den Haag - Voormalig voorzitter van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) Wyno Zwanenburg is kandidaat voor de Europese parlementsverkiezingen. De VVD heeft hem op plaats 12 gezet, zo blijkt uit de conceptadvieslijst.

Daarmee bevindt Zwanenburg zich niet onmiddellijk op een verkiesbare plaats, maar de precieze volgorde van de kandidaten kan nog wijzigen. Tot 11 november kunnen de lokale afdelingen en Kamercentrales (regio’s) van de VVD de lijst amenderen, waarna tussen 2 en 16 december een ledenraadpleging plaatsheeft. Op 18 december presenteert het hoofdbestuur dan de definitieve kandidatenlijst.

Zwanenburg wil in Brussel en Straatsburg een discussie op gang brengen over de strategische positie van Europa op het gebied van voedselvoorziening. “Ik vind dat de EU nu één van haar kroonjuwelen verkwanselt”, zegt hij in een toelichting. “Daar waar andere continenten voorsorteren op de noodzaak tot meer voedselzekerheid, zeggen wij: laat maar waaien.” Volgens Zwanenburg is er in beginsel ‘niets mis met het verlagen van landbouwsubsidies’, zoals de VVD wil, maar zou er wel beter moeten worden nagedacht over hoe de sector dan wel te steunen.

Zwanenburg is niet de enige NVV’er die mogelijk de politiek in stapt. Voormalig secretaris Jaco Geurts is sinds september vorig jaar namens het CDA lid van de Tweede Kamer. Daarvoor maakte hij zes jaar deel uit van de gemeenteraad van Barneveld. De Europese verkiezingen hebben plaats op 22 mei volgend jaar. Huidig Europarlementariër Hans van Baalen is dan de lijsttrekker van de VVD.

Of registreer je om te kunnen reageren.