Home

Nieuws 360 x bekeken

Zonder Obama toch zicht op handelsdeal

Nusa Dua – De VS houden hoop dat nog voor het einde van het jaar een omvangrijke handelsdeal kan worden gesloten tussen landen rond de Stille Oceaan.

Een dergelijke deal zou voor de Amerikaanse agribusiness grote voordelen kunnen opleveren ten opzichte van concurrentie uit met name Europa, Zuid-Amerika en Oceanië. Japan speelt als tweede grootste economie met een extreem beschermde landbouw een cruciale rol.
Momenteel spreken vooral Aziatische landen op Bali over economische ontwikkelingen.  In de kantlijn wordt gesproken over de handelsdeal, bekend als het Trans-Pacific Partnership (TPP). Onder de deelnemers aan onderhandelingen zijn naast de VS en Canada onder meer Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië, Mexico, Vietnam en Singapore. China, Indonesië en Zuid-Korea hebben niet gekozen voor deelname.
De Amerikaanse president Barack Obama zegde deelname af vanwege de 'shutdown' van de Amerikaanse regering. Om dezelfde reden zegde een Amerikaanse delegatie onderhandelingen met de EU over een handelsdeal af. Volgens een verklaring van de potentiële TPP-landen is desondanks “significante progressie” geboekt. Het verdrag concurreert qua afsluiting met een verdrag tussen de VS en EU.
De Japanse premier Shinzo Abe heeft het verdrag een sleutel genoemd binnen zijn hervormingsgezinde economische strategie, vaak 'Abenomics' genoemd. Japan is de derde economie ter wereld en behoort met Zwitserland, Noorwegen en Zuid-Korea tot de landen waar boeren het meest steunen op subsidies. Abe zegt nu hervormingen in de landbouw niet langer te willen blokkeren.
De partijen hopen in december aan de zijlijn van een ministeriële conferentie van de WTO, alweer op Bali, tot een overeenkomst te komen. Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Michael Froman is dat mogelijk, al moet op veel terreinen nog wel vooruitgang worden geboekt. Specifiek noemt Froman de landbouw, patentrecht en hoe om te gaan met staatsbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.