Home

Nieuws 803 x bekeken laatste update:1 aug 2014

Yara lijdt onder overproductie China

Oslo – Yara International heeft het derde kwartaal een bedrijfsresultaat geboekt van 3,22 miljard Noorse kroon (396 miljoen euro), 23 procent minder dan een jaar eerder.

De omzet daalde licht tot 20,6 miljard kroon (2,5 miljard euro). De onderneming leverde wel 17 procent meer kunstmest af, maar dat was volledig gevolg van een overname in Brazilië en prijzen die zijn gedaald.
Yara is de grootste producent van stikstofkunstmest wereldwijd. De markt staat onder druk omdat in China fors meer kunstmest is geproduceerd dan de markt kan absorberen. Dat is een gevolg van het exportregime. In China wordt de export van kunstmeststoffen normaliter beperkt door exportheffingen. De exportheffingen zijn in juli gedeeltelijk verlaagd en afgeschaft. China exporteerde vervolgens direct in juli 4 keer meer ureum dan in de jaren ervoor.
In essentie is een aanbodgestuurde markt ontstaan, aldus Yara, waarbij de spelers met de hoogste kosten per eenheid hun productie terugschroeven om de markt in balans te krijgen. Yara stelt dat prijzen voor ureum 24 procent zijn gedaald terwijl de prijs voor ammoniak 30 procent is afgenomen. Ondanks de prijzencrisis heeft Lifeco, een door de burgeroorlog en maatschappelijke wanorde geplaagde joint venture van Yara in Libië, de productie opgevoerd.
Topman Jørgen Ole Haslestad sprak ondanks de gedaalde winst en omzet van een sterk kwartaal. De onderneming kan in de concurrentiestrijd volgens Haslestad profiteren van haar omvang en zoekt na de succesvolle overname van de kunstmestdivisie van Bunge in Brazilië naar uitbreiding in de VS. Zo wordt samen met BASF gekeken naar het opzetten van een ammoniakfabriek aan de Golf van Mexico.
Yara zette eerder dit jaar een investering van 1,5 miljard euro in de productie van meer stikstofkunstmest in Canada juist in de ijskast.

Of registreer je om te kunnen reageren.