Home

Nieuws 9 reacties

Waterschade loopt in de miljoenen

Doetinchem - De schade in de landbouw als gevolg van de overvloedige regenval van afgelopen weekeinde loopt in de miljoenen euro's. Op diverse plaatsen is schade door ondergelopen kassen en schuren. Gewassen (vollegrondsgroenten, suikerbieten, aardappelen, tulpen) hebben schade opgelopen doordat het hemelwater niet snel genoeg kon worden afgevoerd.

Verzekeraars hebben tientallen schademeldingen gehad, maar kunnen nog geen preciezere schatting doen van de schade.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie heeft haar leden gevraagd eventuele schade bij ZLTO te melden. Op basis van de inventarisatie wil ZLTO bekijken of het nodig en zinvol is collectieve actie te ondernemen.

Schade aan gewassen als gevolg van hevige regenval is in principe verzekerbaar via de brede weerverzekering.  Directeur Marien Boersma van verzekeraar Agriver meldt dat er vanuit  het Zuidwesten van het land zeven meldingen van schade aan gewassen zijn gedaan. "Dat zegt iets over de beperkte verzekeringsdichtheid", meent hij. Jan Schreuder van Vereinigte Hagel meldt tussen de twintig en dertig schades in aardappelen, winterpeen, suikerbieten, witlof en mais.

De verzekeraars zullen in de komende weken bekijken of er nog sprake is van herstel van de gewassen.

Ondernemers die zich tegen schade door overvloedige neerslag verzekeren kunnen daarvoor subsidie krijgen. Dienst Regelingen heeft een speciale regeling, waarbij ongeveer tweederde van de premie voor subsidie in aanmerking komt. Dit jaar hebben 581 ondernemers daarvoor subsidie aangevraagd voor een bedrag van 5,8 miljoen euro,  meldt Dienst Regelingen op basis van voorlopige cijfers. Het ministerie heeft dit jaar bijna 8,9 miljoen euro beschikbaar voor de subsidie.

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  Ik vind dat de akkerbouwers ook veel te laat zijn met aardappelrooien, dat er veel water zou vallen zat er dik in, na zo`n droog zomer moet er toch een keer veel water vallen.

 • egbertmarianne

  Als ik dan goed tel is dat €9983 subsidie per ondernemer, lijkt me dan toch wel een erg dure verzekering.

 • piethermus1

  is dat zo...? is een dergelijke verzekering duur, als je tienduizenden tot tonnen schade hebt? bij een dergelijke verzekering hoort een premie, die geen fooi is... maar blijkbaar kopen boeren liever allerlei leuke toeters en bellen en bling-bling en vergeten de weersrisico's... ja! ik heb menigmaal schades gehad en ik ben dus verzekerd.... dus jankverhalen m.b.t. schades kunnen bij mij sinds er een verzekering is op weinig sympathie meer rekenen...

  bovendien... zijn sommige aardappelrassen, weliswaar gewenst door fritesindustrie zoals markies en agria, te laat qua groei en rooidatum, zodat je als boer juist de risico's opzoekt... landbouw wordt dan een soort van casino... juist door die regens en schades die ik gehad heb in het verleden, ben ik anders gaan denken en boeren.... liever een paar kilo minder in de schuur, dan veel kilo's op het land die liggen te rotten...

 • schoenmakers1

  moeten boer zich verzekeren tegen de schade die moedwillig door het waterschap wordt aangedaan doordat ze het water niet afvoerd maar moedwillig vasthoud in tijden dat er overschot van water te verwachten is, het waterschap is er niet meer voor de boeren, ze hebben enkel een natuurbelang

 • piethermus1

  beste schoenmakers1,

  onzin debiteer je maar thuis aan de keukentafel of in het dorpscafee... maar niet tegen mensen met een iq hoger dan dat van een garnaal zoals ik bijv.

  groet, piet h.

 • aardappelboer

  Toch vind ik dat schoenmaker wel een punt heeft, ook hier zie je dat het waterschap schouwpaden weggraaft en waar allerlei struiken en bomen dan groeien(wordt 1x in de 5 jaar of langer ontdaan van ongerechtigheden) en sloten maar 1 x maait of veel te laat zodat het water niet snel genoeg weg kan. Zelf meegemaakt dat we duikers van gras moesten ontdoen anders kon het water niet weg en dan moet je nog dik betalen ook voor zo'n instantie,schandalig!

 • vdc 123

  Iepercheron, volledig akkoord met Uw mening. Sommigen willen aardappelen rooien zoals bieten rooien tot en met december. Na een rampjaar als 2012 moet je toch ervaring opdoen en zich neerleggen dat het klimaat aan het veranderen is. Langere droogtes en meer hevige regen periodes. De aardappelen die niet geoogst zijn nu zullen logeren op het veld tot het volgend voorjaar. Aan het klimaat kan niemand iets veranderen, helaas. Sterkte aan de getroffen telers!!!

 • piethermus1

  tegen een bui van 60-80-100 of 120 mm is door een waterschap amper een fatsoenlijke maatregel te nemen... hoe goed de sloten ook zijn... ze raken vol en op sommige delen van een gebied is het water dan eenvoudigweg niet vlug genoeg weg te pompen... een waterschap dus daarvan de schuld geven is me te makkelijk...

 • info36

  Ik moet bij ons het waterschap juist een pluim geven.Ze hebben heel het jaar al goed geanticipeerd op het weer. Tijdens de droogte en hitte altijd volop water ingezet en nu al een tijd de slootwaterstand laag gehouden.
  Ze verdienen echt alle lof. Maar zoals Piet al schreef is tegen die abnormale hoeveelheden in 1 keer niets bestand.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.