Home

Nieuws 1038 x bekeken 1 reactie

Voedselfraude vereist hardere aanpak inspectie

Brussel - Om voedselfraude effectief aan te pakken moeten controleurs van inspectiediensten meer als politiemensen te werk gaan. Door strenger en afstandelijker te opereren, kan de nu nog te lage pakkans worden opgeschroefd.

Dat zegt Europarlementariër Esther de Lange in een interview met Boerderij Vandaag. De CDA’er deed de afgelopen maanden namens het Europees Parlement (EP) onderzoek naar de oorzaken en aanpak van voedselfraude. Haar voornaamste conclusie is dat het gewinpotentieel voor fraudeurs hoog is en de pakkans laag met als gevolg dat sjoemelen met eten steeds aantrekkelijker wordt, zelfs voor de georganiseerde misdaad.

Een groot deel van het probleem schuilt in de ongecoördineerde en voorspelbare aanpak van nationale controlediensten zoals de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Volgens De Lange is er sprake van te weinig grensoverschrijdende samenwerking, terwijl fraudeurs juist doorgaans internationaal optreden. In het geval van de paardenvleesaffaire stond dit een effectieve aanpak behoorlijk in de weg. De NVWA is op dit gebied zeker niet het beste jongetje van de klas, zo blijkt uit reacties van de Europese Commissie en Europol.

Daar komt bij dat veel diensten weinig moeite doen om bedrijven te verrassen. Controles worden vaak aangekondigd en verlopen volgens De Lange te gemoedelijk. Denemarken en Italië vormen de positieve uitzonderingen. “In Denemarken geldt een politiementaliteit”, zegt zij. “Zo’n agent zegt dan tegen mij: ‘in tegenstelling tot ambtenaren en dierenartsen gaan wij ervan uit dat er rotte appels tussen zitten die ons willen flessen. Wij gaan dan ook door de achterdeur naar binnen in plaats van de voordeur, en stellen eerst de computers veilig voordat we een praatje maken’.”

Een andere oorzaak van voedselfraude is de lange en complexe keten met een toenemend aantal tussenhandelaren. Juist in die schakels tussen de primaire producent en de supermarkt gaat het vaak mis. De Lange pleit dan ook voor een registratieplicht voor in- en verkopers, die nu nog vaak de controledans ontspringen. Daarnaast is De Lange voorstander van een elektronisch certificeringssysteem voor voedselproducten, waarmee tegelijkertijd de lasten voor het bedrijfsleven kunnen worden teruggebracht.

Het rapport van De Lange wordt donderdag besproken in de volksgezondheidscommissie van het EP. Later dit jaar heeft de plenaire behandeling plaats, waarna in januari wordt gestemd. De CDA’er gaat ervan uit dat een meerderheid de voornaamste conclusies zal steunen.

Eén reactie

  • Wim Toornstra

    Er is capaciteit voldoende voor zulke controles
    Als de VWA stopt met de heksenjacht op boerenerven.
    (controle op lichtintensiteit bij varkens spleetbreedte van roosters en dit soort onzin)

Of registreer je om te kunnen reageren.