Home

Nieuws 918 x bekeken

Voedingsbranche rekent op groei omzet, export

Utrecht – Voedingsmiddelenproducenten verwachten voor 2014 een toename van de omzet, export en investeringen. Dat blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie van brancheorganisatie FNLI die donderdag wordt gepresenteerd.

Directeur Philip den Ouden zegt in een interview vooraf dat de politiek zich onvoldoende bewust is van het belang van de branche en dat prijsdruk in supermarkten vernieuwing tegengaat.
“Er is prijsdruk en hier en daar stagneren volumes in Nederland, maar de exporten nemen nog altijd toe. Nee, het gaat echt wel goed met de sector, die zichzelf manifesteert als een echte stevig fundament onder de economie.” Het agricomplex is in feite de grootste en misschien wel laatste maakindustrie van Nederland, benadrukt Den Ouden. “Het gaat om erg veel banen. De politiek realiseert zich dat onvoldoende.”
De voortdurende binnenlandse prijzenoorlog voeden volgens Den Ouden verschraling en kunnen de gezondheid van de industrie schaden. “In de voedingsmiddelenbranche draait alles om productontwikkeling, productverbetering, het uitbreiden van een assortiment en natuurlijk verduurzaming. Als de duimschroeven voortdurend worden aangedraaid, houd je gewoon weinig geld over voor kwaliteitsverbetering. Het is echt zaak dat supermarkten en leveranciers anders met elkaar om leren gaan.”
Tegelijk vraagt Den Ouden om nuance in het debat. “De grote leveranciers, ook coöperaties, redden zich doorgaans wel en kunnen het spel met de afnemer ook hard spelen, mede omdat ze vaak ook kunnen leveren aan buitenlandse ketens. Dat geldt echter niet voor de kleine en middelgrote leveranciers, voor wie het wegvallen van een afnemer direct 30 procent van de omzet kan schelen. Het is goed dat supermarkten die onbalans in de onderhandelingssituatie recent hebben onderkend door een gedragscode te tekenen.”
Het is volgens Den Ouden zaak dat de overheid lasten voor ondernemers en consumenten van voeding niet verhoogd. De overheid maakt zich wat de Rotterdammer betreft ook – met het bedrijfsleven – hard voor een grotere instroom van gekwalificeerd personeel, nu een punt van zorg voor de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.