Home

Nieuws 2021 x bekeken 15 reacties

Vernieuwd natuurnetwerk telt 680.000 hectare

Den Haag – Met het huidige budget kan het Nationaal Natuur Netwerk (NNN) groeien tot zo’n 680.000 hectare. Dat is 80.000 hectare meer dan het vorige kabinet wilde aanleggen, maar bijna 50.000 minder dan oorspronkelijk gepland.

Tijdens een debat met de Tweede Kamer dinsdagavond noemde staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma voor het eerst in het openbaar een voorlopig doel van wat tot voor kort nog de Ecologische Hoofdstructuur heette. Eerder wilde zij zich daar nog niet op vastleggen. Wel maakte zij onlangs bekend tot 2017 in totaal 800 miljoen euro te willen investeren in het natuurbeleid, inclusief de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

De 680.000 hectare is wat betreft Dijksma niet per definitie het eindstation; indien er de komende jaren meer geld beschikbaar blijkt, kan het NNN verder groeien. In de Tweede Kamer wordt daar heel verschillend over gedacht. VVD en CDA willen liever een kleiner dan een groter natuurnetwerk, terwijl het linker smaldeel van het parlement de ambities van Dijksma nauwelijks beter vindt dan die van Bleker.

Tijdens het debat benadrukte Dijksma tevens dat het NNN ook robuuste verbindingen zal bevatten. Sommige fracties vrezen dat deze komen te vervallen nu de provincies volledig verantwoordelijk zijn voor de begrenzing van het natuurnetwerk. Maar de staatssecretaris liet weten dat zij met de verantwoordelijke gedeputeerden is overeengekomen dat de verbindingen een onlosmakelijk onderdeel van het NNN vormen.

Ook over de PAS bestaan zorgen. Aanvankelijk is toegezegd dat dit instrument, waarmee ontwikkelruimte voor bedrijven wordt gecreëerd, op 1 januari volgend jaar volledig operationeel zal zijn. Maar volgens Dijksma wordt dat vanwege het krappe tijdschema ‘heel lastig’. Vooral VVD en CDA zijn daar niet blij mee. De staatssecretaris liet daarop weten dat de Kamer de invoeringsdatum deels in eigen hand heeft door het tempo waarop haar wetsvoorstellen worden behandeld.

Laatste reacties

 • helvo2

  als 1 ha natuur maken 100.000 euro kost (aankoop en verbouwing) dan kost 80000 ha 8 miljard euro,hoe willen ze dat betalen?
  En als op elke ha 15000 liter melk gemolken kan worden,is dat bij een exportwaarde van 40 cent per liter 6000 euro economische schade per ha.
  Dat is 480 miljoen per jaar dat we zullen missen,iets wat we heel hard nodig hebben om de economische groei te halen.

 • wullum

  Geweldig sharon,deze hobby blijft heel veel geld kosten,maarja er is toch geld genoeg en anders kunnen ze dit in de zorg wel extra bezuinigen

 • Stammie

  Helemaal mee eens helvo21 te gek voor woorden zeker in deze tijd. Het word tijd dat de VVD eens een keer doet wat ze voor de verkiezingen beloofd hebben en niet aan het handje van de Pvda blijft lopen als het om landbouw en natuur gaat. En laat de linkse partijen maar eens een keer gaan uitlegggen dat ze het normaal vinden dat hier geld aan besteed word terwijl er op ouderenzorg bezuinigd word maar ja die bejaarden kunnen ook wel toe met 1 maal in de 2 weken onder de douche en er zijn gelukkig ook al incontinetie luiers waar 5 liter zeik in kan dus ik kan me voorstellen dat ze de belangen van de wilde orgidee of de aanwas van trilveen belangerijker vinden. STELLETJE MAFKEZEN!!!

 • podolski

  volgens mij is dit een goed idee. Kunnen die dieren in de oostvaardersplassen het 's winters ook eens verderop proberen.

 • info48

  Nu wordt nog weer eens zichtbaar wat Bleker bedoelde en al die zgn 'groenen' moeten zich schamen voor deze a-sociale keuze's in deze tijd.
  De ECHTE natuur en dier-problemen, bv. uitroeiing van tijger,olifant, neushoorn enz. door stropers, in de wereld laten we op z'n beloop!
  Als we 10% van de 8 tot 10 miljard, wat de aankoop en herinrichting van de 80000 ha gaat kosten, besteden aan opsporing en voorkoming van stropen dragen we wezenlijk bij aan de (echte) natuur en hoeven we niet weer te bezuinigen en te korten op de voorzieningen van kwetsbare mensen.
  Dit beleid is in één woord a-sociaal!

 • txy

  Laat de voetsel en waren autoriteit het oostvaarders plassen ge bied eens keuren op de oornummers en daar eens de zelfde boetes uit delen als de veehouderij en de kortingen OOK DAN is de lol er snel af.

 • gjcamps

  Info48, klopt. En voor elke ha die we hier als hobby plantsoen herinrichten moeten we elders op deze aarde 10 ha echte natuur opofferen om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Duurzaamheidsdoelstellingen en feed the world met 9 miljard mensen. Associaal en egoistisch

 • abtje

  Er is nog zat tropisch regenwoud te slopen... Niet alleen de longen van de aarde, waarschijnlijk ook het medicijnkastje van de toekomst met al die nepwetenschappers die nu lopen te knoeien met hun gebrek aan kennis.

 • m.en.mh.miedema

  Je kunt natuurlijk ook 80.000 ha (dat is bijna net zoveel als NOP en Oostelijk Flevoland samen) stedelijke bebouwing afbreken en daar 'nieuwe natuur' van maken. Het puin kun je dan gebruiken om dijken voor de Markerwaard te bouwen en bestaande dijken te versterken, en gelijk een serieus robuuste verbindingszone tussen Zuidelijk flevo. en de Markerwaard aanleggen naar de Oostvaarders plassen. Komt er ineens ook nog meer landbouw grond bij! O ja, al die bewoners dan van die steden? Die zouden heel goed in nieuw te bouwen steden in bijv. midden Spanje(waar toch nauwelijks iets groeit) kunnen wonen, Is de bouwsector ook in een keer uit de crises. Het is toch al discutabel gezien de wereldwijde schaarste aan vruchtbare landbouwgrond en toekomstige voedselkrapte om mensen die niet met voedselproduktie bezig zijn in die gebieden te laten wonen. Als dit echt zo zou worden uitgevoerd dan is het gauw afgelopen met het draagvlak
  voor de 'nieuwe natuur'!

 • veldzicht

  Klein voordeel van het financieerings tekort,minder geld
  voor die natuur onzin,hoog tijd om die groene linkse
  maffia aan te pakken met hun gedram.

 • Romeijn

  De Nederlandse boeren produceren voor het grootste deel voor de mensen die achter dit natuurbeleid staan.
  Als je geen respect voor je klanten kan opbrengen dan kan je beter een ander beroep kiezen.

 • jordi 1455

  @Romeijn ooit gaan die natuur gasten smeken om een stukje brood en dan geven we ze lekker niks.

 • natuurboer

  Bij 80.000ha meer natuur moet er ook extra dierlijke mest (ca. 2 miljoen ton ) de grens over. Ach ja, om te voorkomen dat er door natuuraankopen druk op de mestmarkt komt heeft de regering de boeren maar aangezet tot verplichte mestverwerking. Natuuraankopen en verplichte mestverwerking passen in dit geval héél goed bij elkaar.

 • veldzicht

  Info 48,Dat was ik even vergeten,je hebt groot gelijk,dit jaar alleen al
  9300 neushoorns gestroopt in Z,Afrika om hun hoorns en 80 olifanten
  vergiftigt in Zambia om hun slagtanden,laten ze daar geld aan schenken
  voordat ze uitgestorven zijn inplaats van hier die nepnatuur aan
  te leggen(grote bende)

 • aarthamstra1

  Libor , Rabo zegt 60 milj geinversteerd te hebben in de rest van de wereld (dit jaar) om de dreigende voedsel probleem op te lossen. Die er in de loop van 100 jaar aan komt ,Hij vind ook dat we insecten moeten leren vreten (in plaats van biefstuk) , We nu volgens libor,epo rabo twee derde van ons voedsel onnodig verspelen. Vraag je je af wat
  is nu het IDEE wat er achter zit.
  Als je dan hier leest hoe we omgaan met landbouwgrond, en dan ook er bij bedenkt hoe onze voorganger Verburg zich nu op ONZE kosten zorgen maakt over de aankomende honger in de wereld. Vraag je toch af .Is dat het Idee samen sterk.In een ding gaan ze zich vergissen .Kennis is macht, (ze kennen elke boekhouding) Die kennis Is zich zeer snel aan het verplaatsen naar de computerbeheerders die wel weten wat ze met die kennis en geld willen. Voor de mens word dat niet leuker .De hond wel die moet in tegen stelling tot de mens straks jaarlijks gekeurd worden.De mens moet dat betalen.Zoek nu een hond met geld die mij moet onderhouden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.