Home

Nieuws 625 x bekeken

Uitvoering GLB kost 133 miljoen euro

Den Haag – De uitvoering en implementatie van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kost Nederland 133 miljoen euro. Dat schrijft het ministerie van Economische Zaken in reactie op Kamervragen over de begroting van het ministerie over 2014.

Voor de uitvoering van de directe betalingen (eerste pijler) en het markt- en prijsbeleid van het GLB zijn de kosten van Dienst Regelingen (DR) 66 miljoen euro, van de voedsel- en warenautoriteit NVWA naar schatting 8,7 miljoen en van medebewindstaken 19,5 miljoen euro. De definitieve kosten van de NVWA zijn nog niet bekend.

De kosten van uitvoering van de tweede pijler, het plattelandsbeleid, bedragen in totaal 37,65 miljoen euro. Hiervan is 32,7 miljoen euro voor het betalen van Dienst Regelingen en Dienst Landelijk Gebied. De overige kosten liggen bij de NVWA en het Regiebureau POP. De uitvoering van het visserijbeleid kost 1,23 miljoen euro.

Het ministerie heeft 7,3 miljoen euro begroot voor inbreukprocedures en boetes van de Europese Unie.

De uitvoering van het mestbeleid kost het ministerie jaarlijks 800.000 euro. De uitvoeringskosten en handhavingskosten van DR en de NVWA voor het mestbeleid zijn voor 2014 nog niet bekend. In 2013 bedroegen de kosten bij Dienst Regelingen ongeveer 17 miljoen euro, bij de NVWA was dit 8,1 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.