Home

Nieuws

Steun voor blootstellingsonderzoek bestrijdingsmiddelen

Den Haag - De Gezondheidsraad oogst bijval voor het plan om blootstellingsonderzoek te doen bij omwonenden van agrarische percelen op mogelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat blijkt uit de ongeveer twintig reacties, die de Gezondheidsraad heeft gekregen op een conceptrapport over gewasbescherming en omwonenden.

In het conceptadvies stelt de Gezondheidsraad dat bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen meer rekening gehouden zou moeten worden met de effecten voor omwonenden, van wie boeren en hun gezinnen de grootste groep uitmaken. Daarnaast bepleit de Gezondheidsraad een blootstellingsonderzoek. Aan de hand daarvan zou vervolgens ook een onderzoek naar gezondheidseffecten kunnen worden gedaan. Vooruitlopend daarop zou de toelating al kunnen worden aangescherpt.

Tot 1 oktober kon op het concept worden gereageerd. Van die mogelijkheid hebben organisaties en individuele belanghebbenden uit het gehele land gebruikgemaakt, meldt de Gezondheidsraad.

Milieuorganisaties, omwonenden, landbouworganisaties, wetenschappers, gemeenten, handelaren en fabrikanten, ambtenaren en de GGD hebben gereageerd op het conceptadvies. De Gezondheidsraad zegt dat de globale reactie positief is.

Het rapport zal naar verwachting voor het eind van dit jaar verschijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.