Home

Nieuws 1386 x bekeken 2 reacties

Staat moet fouten in ruilverkaveling goedmaken

Odoorn - De toedeling van grond bij de ruilverkaveling Odoorn in Drenthe moet voor een klein deel worden teruggedraaid. Dat is de uitkomst van een juridische procedure die twee boeren en de Staat tegen elkaar voerden.

Het probleem ontstond doordat bij de landinrichting hetzelfde perceel grond twee keer werd toebedeeld aan twee verschillende grondeigenaren. De fout werd later deels hersteld, maar dat ging ten koste van de ondernemer, die de grond aanvankelijk kreeg toebedeeld.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft in een deze week gepubliceerd arrest bepaald dat de Staat een deel van de grond alsnog moet toewijzen aan de boer, die de grond aanvankelijk kreeg toebedeeld. De Staat kan geen grond  meer toewijzen die inmiddels is doorverkocht. Maar omdat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld, kan de ondernemer wel aanspraak maken op een schadevergoeding.

Het hof neemt het de Staat kwalijk dat bij de correcties die tijdens de toedeling van gronden werd toegepast, het probleem van de een werd opgelost door een ander daarvoor te laten opdraaien. Het hof stelt: "De Staat kan niet zomaar een probleem herstellen op kosten van derden, en zeker niet op derden te goeder trouw. Voor een dergelijk afwentelgedrag van de Staat bestaat geen grondslag."

Laatste reacties

  • minasblunders1

    De staat doet niet anders dan door haarzelf gecreëerde problemen op derden afwentelen.

  • Mart En

    ....en nu een paar jaar gaan bakkeleien over de hoogte van de vergoeding

Of registreer je om te kunnen reageren.