Home

Nieuws 7 reacties

'Schaf belasting agrarisch natuurbeheer af'

Den Haag – Vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer moeten worden vrijgesteld van inkomsten- en vennootschapsbelasting. Dat zegt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de Christenunie.

Volgens regeringspartij PvdA is daar geen geld voor is.

Dik-Faber vindt het merkwaardig dat de overheid agrarisch natuurbeheer steunt met subsidies en daar vervolgens belasting over heft. Zij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw). Het Tweede Kamerlid hoopt dat er voor deze vorm van subsidiëring snel een vrijstelling wordt ingevoerd.

Juridisch staat niets een uitzondering in de weg, zegt belastingadviseur Arne de Beer van Alfa Accountants en Adviseurs. Wel moet er mogelijk toestemming aan Brussel worden gevraagd, maar dat hoeft geen onoverkomelijke hindernis te zijn. Volgens regeringspartij PvdA is de financiering een ander verhaal. "Ik zou het graag willen, maar dit soort cadeautjes kunnen we nu niet weggeven", zegt Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA). Coalitiepartner VVD laat weten eerst de reactie van Dijksma af te wachten alvorens te reageren.

Eerder kondigde Dijksma de invoering van een nieuw stelsel van agrarisch natuurbeheer aan. Dit moet in 2016 van kracht worden. Vanaf dat moment kunnen enkel nog collectieven een subsidie-aanvraag doen; individuen zijn dan uitgesloten. Het aantal aanvragen moet daardoor dalen van zo'n 14.000 naar maximaal 150, wat de administratieve lasten voor zowel de overheid als de ontvangers flink zal beperken. CDA'er Jaco Geurts zegt benieuwd te zijn wat Dijksma's plannen zijn voor de fiscale behandeling van dit nieuwe stelsel.

Laatste reacties

 • info36

  En vergoedingen voor agrarisch voedselbeheer? Is dat niet belangrijker dan al die Nederlandse onzin.

 • wvb

  Jaja alle subsidies naar de grote natuur clubs die hun zakken vullen schaf per direct alle subsidies af en je hebt vele ambtenaren en controleurs minder nodig dus twee vliegen in een klap.

 • Heijdravleesvee

  Agrarisch natuurbeheer afschaffen is het goedkoopste.

 • doener

  De agrarische sector betaald deze belasting al door de invoering van de blanke diesel

 • Elevage

  inderdaad Heijdravleesvee: gewoon afschaffen die subsidie! en zeker niet alleen de grote partijen geld laten ontvangen zoals bv natuurmonumenten, die doen daar namelijk niets anders mee als het vullen van de portemonnees van de (top)bestuurders

 • Jan van het Zand

  En de boeren van weleer, die het landschap maakten, hebben nooit ene rotcent gevangen voor hun inspanningen. En zo zijn boeren met schapen moeten stoppen. Herders zijn nooit ondersteund. Maar ja, nu het allemaal bij Natuurmonumenten zit en bij Staatsbosbeheer en bij de provinciale Landschappen, nu moet iedere belastingbetaler dokken. Voor de aankoop van de grond én voor het beheer. En daar zitten me dan toch weer mooie besturen en managers de zakken te vullen. En het personeel rijdt in de mooiste auto's van Lada naar SUV of een moderne jeep rond in de natuur en over Neerlands wegen. Het mag wat kosten en dan heb je ook wat: Kapitaalvernietiging en gronden met lagere CO2-binding.

 • PIETER123

  Carla Dik-Faber denk even verder dan veel reakties op haar voorstel.Net als vrijwilligerwerk in de maatschappij geeft alles meer kleur.Dorpen hebben dat nog vaak wat steden missen.Die kleur en motivatie om aan natuuronderhoud te doen is al ver onderbetaald vooral door dat van de koek veel bij het controle en uitvoerings lieden blijft. Demotievatie te top door vaak onnodige regels. Dus helemaal mee eens alleen dan moet er wel een inkomen zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.