Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:10 okt 2013

Russen hekelen Nederlandse zuivelinspecties

Den Haag – De Nederlandse landbouw bevindt zich in het oog van de storm rondom de verstoorde verhoudingen met Rusland. Sinds juli geldt een boycot van pootgoed en nu worden ook zuivelproducten op de korrel genomen. Staatssecretaris Dijksma (landbouw) is er woensdag nog niet in geslaagd de Russische zorgen weg te nemen.

Volgens het Russische keuringsagentschap Rosselkoznadzor zijn de Nederlandse controles op de zuivelexport gebrekkig. Daarom zouden aanvullende inspecties nodig zijn, zo meldt topman Sergej Dankvert. De zuivelsector zegt zich niet in dit beeld te herkennen. Volgens een woordvoerder van branche-organisatie NZO verloopt de export bovendien nog zonder problemen. Vorig jaar ging er voor 206 miljoen euro aan Nederlandse zuivelproducten de Russische grens over. Dit jaar stond na zes maanden de teller al op 125 miljoen.

De klacht komt precies op het moment dat staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in Moskou is om een ander handelsprobleem glad te strijken. Sinds juli houden de Russen de grens dicht voor Nederlands pootgoed en ander plantmateriaal. De reden is hetzelfde als in de kwestie rondom zuivelproducten: controles in Nederland zouden niet kunnen voorkomen dat schadelijke stoffen het land binnen komen.

In een gesprek met haar Russische ambtsgenoot Nicolai Fjodorow heeft Dijksma nu beloofd de Russen meer inzicht te geven in de Nederlandse controlesystematiek. Ook worden de namen en telefoonnummers van exporterende bedrijven ter beschikking gesteld. Met deze ‘maximale transparantie’ hoopt de staatssecretaris Moskou te overtuigen de boycot snel op te heffen. Op het gebied van zuivel is afgesproken dat inspecteurs van beide landen de controles gaan evalueren.

De betrekkingen tussen Nederland en Rusland zijn op dit moment niet goed te noemen. Hoewel de twee landen dit jaar vierhonderd jaar vriendschap vieren, voelde minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zich woensdag gedwongen excuses te maken aan president Poetin. Aanleiding was de arrestatie van een Russische diplomaat zaterdag in Den Haag; hij zou zijn kinderen hebben bedreigd. Eerder pakte Moskou dertig Greenpeace-activisten op, die per boot onder Nederlandse vlag op een olieplatform van Gazprom afvoeren. Zij zijn aangeklaagd en riskeren een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Laatste reacties

 • koestal

  De russen zijn geirriteerd doordat ze zoveel zuivel moeten invoeren en omdat ze in hun eigen land de productie nauwelijks kunnen opvoeren,dat gaat daar heel moeizaam ,terwijl er daar grote mogelijkheden zijn,gebrek aan vakmanschap is het probleem

 • info36

  Ik denk dat Nederland veel van Rusland kan leren. O.a. dat je een groep radicalen gewoon hard moet aanpakken. Hier in Nederland is het gebruikelijk dat zulke groeperingen ongebreideld hun gang kunnen gaan en dus ook gewoon andermans bezittingen mogen vernielen (proefvelden) of mogen inbreken en b.v. een camera ophangen. Dat wordt door de overheid allemaal getolereerd. Dat alleen al is natuurlijk schandalig en vraagt om het afglijden van normen en waarden. Dit hele incident met Rusland maakt duidelijk hoeveel invloed die groeperingen in de regering hebben. Je maakt je internationaal natuurlijk belachelijk. Slecht voor de export en slecht voor de toch al wankele economie van Nederland.

 • jordi 1455

  Het wordt tijd dat Greenpeace wordt erkent als terroristische organisatie en een gevaar voor de economie.

 • pieterdejong

  Maxima strijkt in november alles wel weer glad als willy op bezoek gaat.
  Alle linkse groeperingen moeten gewoon hun mond houden , om te beginnen alle subsidies die die kant opgaan bevriezen . Wordt een beetje moe van die schreeuwers wat willen we nou zijn koopman of dominee.
  Poetin is goed bezig en heeft lak aan deze mensen hoe anders kun in zo'n groot land de club bijelkaar houden. Vakmanschap is daar wel degelijk aanwezig alleen melkproduktie vindt nog veel plaats bij de mensen thuis met een paar koetjes en met het stijgen van de welvaart sterft dit een beetje uit . Men moet meer voor de mensen in de stad produceren en die hebben geen ruimte voor het houden van vee en verbouwen van groente. Hier liggen grote kansen voor nederlandse ondernemers.

 • Wim Toornstra

  Die anti staatssecretaris van landbouw moet de problemen in Rusland voor Nl gaan oplossen?
  Lachen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.