Home

Nieuws 866 x bekeken 4 reacties

Ruim 4.000 hectare EHS-grond verworven

Utrecht – Voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is in de periode van één januari 2012 tot één januari 2013 ruim 4.000 hectare grond verworven.

Dit blijkt uit de deze week gepubliceerde Natuurmeting op Kaart (NOK) door Dienst Landelijk Gebied en Dienst Regelingen in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Vanaf één januari 2007, de nulmeting, tot één januari 2012 hadden de provincies 103.584 hectare grond verworven voor de EHS, tegenwoordig Nationaal Natuur Netwerk genoemd. Hierin zitten ook de hectares voor Recreatie om de Stad (RodS). In januari dit jaar stond de teller op 107.675 hectare. Hiervan is ruim 90.000 hectare in bezit van terreinbeheerders. Ruim 9.600 hectare is in het bezit van Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) binnen de grenzen van de EHS. Het gaat hier om de grenzen die provincies hebben vastgesteld per januari dit jaar. De overgebleven ruim 7.800 hectare is grond uit de landbouw die middels functieverandering aan de EHS is toegevoegd.

Uit de NOK blijkt verder dat BBL in januari dit jaar ruim 16.500 hectare in bezit heeft dat buiten de begrenzing van de EHS of RodS ligt. In Overijssel en Zuid-Holland heeft BBL de meeste grond buiten de grenzen liggen, namelijk respectievelijk 2.538 en 2.463 hectare.

Na verwerven moet de grond ook nog ingericht worden voor het doel. Vanaf 2007 tot 1 januari dit jaar is ruim 63.000 hectare ingericht voor EHS of RodS. Volgens de NOK is in 2012 ruim 5.000 hectare ingericht.

De jaarlijkse Natuurmeting op Kaart is ontstaan bij de invoering van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) in 2007, vanuit de behoefte om de afspraken tussen provincies en het rijk over de ontwikkeling van de EHS te kunnen volgen.

Laatste reacties

 • gjsteenwijk1

  Je kan er voor of tegen zijn . Feit is dat het rupsje NOOIT genoeg heeft.

 • veldzicht

  De regering heeft toch een begrotings tekort?????

 • koestal

  voor natuur heeft de overheid altijd geld genoeg !

 • jordi 1455

  Ik snap niet dat de overheid uitgeeft voor die onzin als natuur. Ik las in de Telegraaf dat er in het westen een eekhoornbrug is aangelegd boven een drukke weg van 250.000 euro, maar geen eekhoorn die er gebruik van maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.