Home

Nieuws 1 reactie

'Regels voedselveiligheid niet goed begrepen"

De Bilt - De nieuwe regels voor voedselveiligheid, die sinds 2006 van kracht zijn, worden nog niet goed begrepen. Dat zegt Bert Urlings, director Quality Assurance van Vion, die vrijdag sprak op een symposium in De Bilt.

Vion is de afgelopen weken in de media onder vuur gekomen vanwege onder meer veronderstelde voedselveiligheidsproblemen.

De verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid ligt volgens de huidige regels bij het bedrijfsleven zelf. "Vroeger keurde de overheid het vlees. Nu moet de overheid elke slagerij sluiten die zelf het vlees niet keurt." Urlings loopt er vaak tegenaan dat die veranderde regelgeving nog lang niet overal is doorgedrongen. "Dan zien we van die opa's op de televisie, die dan vertellen dat alles vroeger beter was." Hij noemt dat een moderne Muppet-show.

Urlings gaf met een voorbeeld aan dat het bedrijf in zijn standaarden verder gaat dan de overheid. Leveranciers die problemen met toxoplasma besmettingen niet onder de knie kregen, werden geschrapt. Maar toen die ondernemers een exportvergunning aanvroegen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, werd die wel verstrekt. Urlings: "Daar heb ik de NVWA wel op aangespoken..."

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.