Home

Nieuws 16 reacties

Provincie Flevoland wil nieuwe natuur creëren

Lelystad - De provincie Flevoland start met het programma Nieuwe Natuur. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman roept iedereen die hart heeft voor natuur in Flevoland op om ideeën voor het creëren van nieuwe natuur bij de provincie in te dienen.

Tussen het Horsterwold en de Oostvaardersplassen is grond verworven voor de uitvoering van het plan Oostvaarderswold. Nu dit niet doorgaat, is zo'n 800 hectare grond beschikbaar voor het realiseren van nieuwe natuur waar dan ook in Flevoland. Het plan van aanpak voor het programma Nieuwe Natuur in Flevoland werd op 16 oktober door Provinciale Staten vastgesteld. Daarmee is een nieuwe fase van natuurontwikkeling in Flevoland gestart.
Het programma is erop gericht om de beste ideeën te selecteren. Iedereen mag participeren, van natuurexperts en -instanties tot landbouworganisaties, gemeenten en bewoners van Flevoland. Tot uiterlijk 10 januari 2014 kunnen ideeën worden aangedragen via nieuwenatuur@flevoland.nl.

Laatste reacties

 • koestal

  Daar is altijd geld voor

 • Wim Toornstra

  knetter gek

 • Kasteelrund

  Het reeds bestaande Flevolandse zogenaamde natuurgebied Oostvaardersplassen is één grote dierenkwelling. Overal liggen kadavers en grazers hebben veel te weinig te vreten. Omdat ze in de winter te weinig beschutting hebben, moeten ze komende winter naar andere gebieden toe kunnen, zo heb ik onlangs gelezen. Ze hebben geen beschutting doordat ze alle bomen hebben kaal gevreten en deze dood zijn gegaan en zijn omgevallen. Het is één groot drama; erger dan ik had vermoed! Ik doe een oproep: Ga het met eigen ogen zien; maak een excursie. Als een boer zo met z'n vee om ging waren al z'n dieren al lang in beslag genomen en zat hij in de bak. En waar blijft de Dierenpartij? Ik heb hen nog nooit gehoord of gelezen over de dierenkwelling in dit gebied. Vergelijk eens de dieren in dat gebied met de melkkoe in een comfortabele ligboxenstal? Als dieren konden praten, zouden ze het je wel vertellen.
  Nu moet er in Flevoland nog een natuurgebied bij? Jan-Nico, denk na! Zorg eerst dat Oostvaardersplassen een écht natuurgebied wordt waar dieren en planten in harmonie met elkaar kunnen leven en dierenwelzijn niet langer een beschamend issue is. En als de 800 ha dan toch aan de natuur wordt verkwanseld, maak dan het gebied Oostvaardersplassen maar groter, maar regel daarbij wel het wildbeheer!
  Collega's boeren burgers en buitenlui, reageer massaal naar nieuwenatuur@flevoland.nl.

 • Mozes

  De waanzin van de OVP is gebaseerd op het dogma dat het gebied zich moet ontwikkelen zonder menselijke beïnvloeding. Voor de kleinere dieren die op een beperkte oppervlakte een evenwicht kunnen vinden met de bijhorende predatoren lukt dit goed. Voor deze dieren is er inderdaad geen menselijke beïnvloeding. Voor de grote grazers geldt dit niet omdat er ook zonder afschot menselijke beïnvloeding is. Grote grazers vinden een evenwicht met voedselaanbod en bijbehorende predatoren op een oppervlakte zo groot als half Nederland. Het hek om de OVP is een menselijke beïnvloeding van de grote grazers. Het dichtbevolkte en geïndustrialiseerde land wat er om heen ligt waar grote predatoren nooit kunnen leven is ook een menselijke beïnvloeding. De leefsituatie van de grote grazers in de OVP is dus geenzins natuurlijk. Er is een volkomen onnatuurlijke situatie ontstaan die het gehele ecosysteem in de OVP vernietigt. Willen wij in de OVP een natuurlijk evenwicht dan is compenserend menselijk ingrijpen nodig. Menselijk ingrijpen om de ontwrichtende gevolgen van andere menselijke beïnvloedingen ongedaan te maken.

 • Mozes

  De gemeenteraad van Amsterdam is inmiddels wat realistischer geworden. Daar is besloten dat het aantal grote grazers in de waterleidingsduinen op een bepaald aantal beheert wordt. Dus niet alleen afschieten wat de winter niet doorkomt maar afschieten wat boventallig is.
  De biologen die zich bezighouden met de OVP zouden zich eens moeten afvragen hoeveel grote grazers er per hectare zouden leven als er geen mensen waren. Hoeveel grote grazers zouden 30000 jaar geleden per hectare leven in Nederland?
  Op dat aantal moeten ze in de OVP beheert worden.
  Door menselijke beïnvloeding kunnen de grote grazers geen natuurlijk evenwicht vinden waardoor compenserend menselijk ingrijpen noodzakelijk in om het natuurlijk evenwicht te benaderen.

 • veldzicht

  Iedere provincie heeft toch begrotings problemen,ik zou zeggen
  verkoop die gronden terug aan boeren,komt er weer geld binnen
  en wordt het niet zo,n rotzooi met die nieuwe natuur,
  ik heb tenminste nog nooit mensen op het malieveld zien staan met
  spandoeken,,wij eisen meer natuur of meer polders onder water,,
  alleen biologen die een baantje willen en de linkse partijen voor
  wat stemmertjes, maar voor de rest ken ik niemand die die
  troep wil.

 • ed12345

  Met zulke ideen worden het WAAROM DE POLDERS GEMAAKT ZIJN totaal vergeten De vele mensen die door onvoorstelbaar zwaar werk onder vaak uiterst moeilijke omstandigheden deze polders gebouwd hebben ,draaien zich om in hun graf als ze dit moesten aanhoren
  Ik vind dit totaal geen respect hebben voor de pioniers en de enorme inzet van die mensen

 • Mart En

  Is het geen goed idee om gedeputeerde nico jan appeljan een trap onder zijn hol te geven

 • Zippie

  En deze fantast is een CDA'r
  Het moet nog niet gekker worden!

 • trekker123

  Tja, hoe hebben die Nederlanders zo dom kunnen zijn om polders in te richten. En die dan ook nog te verpachten aan boeren! Die polders zijn aangelegd met overheidsgeld en dan moet er daarna nog weer ieder jaar subsidie naar de boeren. Voor je voedselvoorziening kun je heel best terecht in het buitenland. Bijvoorbeeld in Rusland, daar ligt nog heel wat goede grond waar ze heel goedkoop kunnen produceren. Is een kwestie van goede afspraken maken. Stom stom stom. Die polders hadden er nooit mogen komen! Drie meter water hoort er te staan! Maar gelukkig is er ondanks de crisis toch nog geld om nog wat van die stommiteiten uit het verleden terug te draaien. Gebeurt er toch nog wat goeds met ons belastinggeld.

 • alco1

  @bankivahoen. Snapt @trekker123 het nu ook nog?

 • bankivahoen

  Tsja, wat moet ik daarop zeggen!

 • bekeken

  Het is bestuurlijke waanzin wat in de Hedwig gaat en in het Oosvaarderswold zou gaan gebeuren.Dit allemaal geforceerd door de natuurmaffia die van hoog tot laag geinfiltreerd is in de bestuurlijke lagen vav de maatschappij.Die 800HA behoort gewoon terug te worden gegeven(verkocht) aan de boeren .Hoeveel boeren stonden eerder in de rij voor een bedrijf in Flevoland ?

 • veldzicht

  Het C.D.A.was toch een partij die op kwam voor het platte land,
  ze lopen allemaal achter die groene maffia aan om de boeren
  zo snel mogelijk het land uit te schoppen.landbouw speelt geen
  enkele rol meer in de politiek en die paar landbouw specialisten
  sneeuwen helemaal onder.

 • koestal

  Dus de Oostvaardersplassen zijn een groot succes !

 • tyeslemore

  De film over de Oostvaardersplassen is knap gemaakt. Aan het slot wordt trots vermeld, dat daar de grootste kuddes paarden, runderen en herten lopen. Begin nou eens om die kuddes te halveren, dan hebben ze 'swinters ook te vreten.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.