Home

Nieuws 1 reactie

Oppassen met contract Tennet en Gasunie

Doetinchem - Grondeigenaren die bezoek krijgen van netwerkbeheerders Tennet en Gasunie moeten op hun qui-vive zijn. De overeenkomst die zij krijgen voorgeschoteld is wellicht minder gunstig dan ze denken.

Tennet is momenteel bezig met het benaderen van grondeigenaren en gebruikers betrokken bij onder andere de aanleg van een hoogspanningsverbinding van Beverwijk (N.-H.) naar Bleiswijk (Z.-H.) en van Eemshaven (Gr.) naar Ens (Fl.). Tennet biedt de grondeigenaren een zakelijk recht overeenkomst (ZRO) aan en geeft een vergoeding voor het afsluiten van de overeenkomst en/of het gebruik van de werkstrook van en naar een nieuwe mastplaats.
In december 2012 zijn Tennet en LTO de hoogte van de meewerkvergoedingen overeengekomen en daarna is de reeds bestaande overeenkomst uit 2008 op enkele punten gewijzigd. LTO stemde in met de overeenkomst met Tennet vanwege de hogere vergoedingen. LTO had nog een reden om de handtekening te zetten, namelijk het met Tennet overeengekomen zogenoemde 'kapstokhaakje'. Het gaat hier om aanvullende bepalingen in het voordeel van grondeigenaren die meewerken. Boeren kunnen daar een beroep op doen mocht in de toekomst blijken dat zij recht hebben op een betere vergoeding. Een gewijzigde vergoeding is mogelijk wanneer de rechter uitspraak doet ten gunste van een hogere of andere vergoeding, de betreffende wet op dit punt wordt gewijzigd, of de betreffende leiding komt in handen van een commerciële partij. LTO communiceert naar buiten toe dat dit zwart op wit staat in de overeenkomst die de netwerkbeheerders aanbieden, maar dat is niet zo. Beide netwerkbeheerders laten weten dat het zogenoemde 'kapstokhaakje' wel is besproken, maar niet in een ZRO staat. In de deze maand verschenen gedragscode tussen LTO en Gasunie over dit onderwerp staat alleen dat beide partijen 'in overleg' treden mocht sprake zijn van gewijzigde wetgeving of bij het commercieel gaan van de leidinglegger.
Kees van Rooijen die namens LTO bij de onderhandelingen tussen de netwerkbeheerders aan tafel zat geeft toe dat het zogenoemde 'kapstokhaakje' niet in de overeenkomst staat. Van Rooijen: "Daarom hebben we een gedragscode opgesteld. Volgens onze juristen is het 'kapstokhaakje' in de code voldoende geborgd. Komende maand zit LTO om tafel met Tennet. "Tennet kijkt nu of zij de afspraken die we hebben gemaakt met Gasunie overnemen. Ze bekijken ook of het in een gedragscode komt of in de algemene voorwaarden", aldus Van Rooijen.
Rentmeester Han Pelgrum treedt op namens zo'n honderd grondeigenaren en -gebruikers die bij leidingbeheerders gunstiger vergoedingen probeert af te dwingen. "LTO heeft met zo'n bepaling in een gedragscode geen stok om mee te slaan", zegt Pelgrum. Mocht de rechter in voordeel van de boeren een uitspraak doen, dan kunnen alle boeren die een overeenkomst met de netwerkbeheerder hebben afgesloten zich niet met terugwerkende kracht beroepen op herziening van de vergoeding, stelt de rentmeester. Hij adviseert boeren niet te tekenen of om het zogenoemde 'kapstokhaakje' alsnog op te nemen in een addendum.
Meer hierover in de komende Boerderij.

Eén reactie

  • Mart En

    oppassen met LTO dus

Of registreer je om te kunnen reageren.