Home

Nieuws 792 x bekeken

Onderhandelingen aardappelexport Rusland stroef

Den Haag - De onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Rusland over het Russische invoerverbod voor pootaardappelen en plantmateriaal uit Europa verlopen zeer stroef. Dat schrijft minister Frans Timmermans (buitenlandse zaken) in een brief over de situatie tussen Nederland en Rusland aan de Tweede Kamer.

"Tijdens haar recente bezoek aan Moskou besteedde staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma in gesprekken met haar Russische collega's veel aandacht aan markttoegang voor agrarische producten", schrijft Timmermans. Hij legt uit dat de insteek van Nederland is om in EU-verband tot een oplossing te komen. "Gezien de Nederlandse belangen wordt door Dijksma ook één-op-één met Rusland aan oplossingen gewerkt, waaraan haar gesprekken in Moskou hebben bijgedragen", aldus Timmermans.

Rusland is na de Verenigde Staten en China de belangrijkste handelspartner voor Nederland buiten de EU. Sinds 2009 is de waarde van de handel met Rusland fors gestegen. In 2012 importeerde Nederland voor 20,3 miljard euro uit Rusland, terwijl de exportwaarde 1,7 miljard euro bedroeg. Het gaat dan vooral om handel in energie.

Aardolie en aardolieproducten maken een groot deel uit van de door Nederland uit Rusland geïmporteerde goederen. De haven van Rotterdam geldt als de belangrijkste exporthaven voor Russische olie. Andersom zijn veel Nederlandse bedrijven betrokken bij energiewinningsprojecten in Rusland, aldus Timmermans.

Of registreer je om te kunnen reageren.