Home

Nieuws 2 reacties

Monsanto doet grote overname

St. Louis - Monsanto neemt voor 930 miljoen dollar (685 miljoen euro) The Climate Corporation over. De onderneming levert weergegevens aan de agrarische sector en heeft modellen ontwikkeld om de opbrengst te verhogen en de risico’s van weerschade te beperken.

Het betreft de grootste overname voor Monsanto in zeven jaar en signaleert een koerswijziging voor het agrochemische bedrijf, wereldwijd nummer één met zaaigoed.
Het in San Francisco gevestigde The Climate Corporation werd in 2009 opgericht door voormalige software- en dataspecialisten van hightechbedrijven uit Silicon Valley, en met name Google. De onderneming levert naast weerdiensten ook aan weerschade gerelateerde verzekeringen en agronomische bedrijfsmodellen. Volgens Monsanto is het gebruik van datawetenschap “de volgende grote doorbraak” voor de landbouw.
Monsanto is de grootste producent van zaaizaad wereldwijd en geldt ook als grote producent van de herbicide Roundup. Het bedrijf riep in het verleden weerstand op vanwege haar dominante positie op de zaadmarkt en haar in het verleden agressieve vermarkting van transgeen zaad. Monsanto zoekt groei net als concurrenten niet zozeer in een groter marktaandeel op de middelen- of zaadmarkt, maar in geïntegreerde toepassingen en biologische bestrijding.
Het gebruik maken van informatietechnologie wordt volgens het bedrijf uit Missouri onmisbaar gereedschap voor de boer voor de toekomst en zou een potentieel omzetgebied van 20 miljard dollar omvatten. The Climate Corporation blijft vooralsnog relatief autonoom opereren. De business wordt samengevoegd met een aankoop die Monsanto vorig jaar deed voor 210 miljoen dollar: Precision Planting, dat iPad-interfaces maakt die boeren bij het zaaien moet helpen.
Monsanto investeerde net als concurrenten als Bayer CropScience, BASF en Syngenta de laatste jaren vooral in biologische bestrijding en zaadbehandelingsproducten (coating) die zaad met natuurlijke ingrediënten kan beschermen nog voor het zaaien. Monsanto kocht het Israëlische Beeologics dat werkt aan technologieën ten voordele van bijen en ging tevens een samenwerking aan met Alnylam Pharmaceuticals, gespecialiseerd in RNA-interferentietechnologie, waarbij genen van planten worden uitgeschakeld.

Laatste reacties

  • GlySol

    Slimme zet van Monsanto en in lijn met eerdere overnames in het ICT veld (zie bijvoorbeeld http://www.fieldscriptsifs.com/ ). Als ze het slim spelen -en dat doen ze- leveren ze straks een full-package aan de boer (verzekeringen-zaad-gewasbeschermingsmiddelen en specifiek advies voor elk veld en ras -realtime(!)). Bovendien krijgen ze (als ze boer om toestemming vragen -via een contract of als onderdeel van de package) toegang tot hoe hun rassen het onder verschillende condities doen om op basis daarvan nog betere rassen /oplossingen te ontwikkelen.

  • agratax2

    Glysol. De boer zal geen keus krijgen of hij wel of niet data levert aan de heren. Het zal zijn zaad en round Up afnemen, royalties betalen en data leveren anders geen Zaad. Helaas wel royalties want er staat opslag in je perceel van RR of Bt gewassen van Monsanto soorten. De bankschroef wordt aangedraaid en strak.

Of registreer je om te kunnen reageren.