Home

Nieuws

Monsanto boekt groter verlies

St. Louis – Monsanto heeft het vierde kwartaal van haar gebroken boekjaar een verlies geboekt van 249 miljoen dollar (183 miljoen euro), waarmee het bedrijf 15 miljoen dieper in het rood dook dan een jaar eerder.

Over het hele boekjaar kwam de winst wel 21 procent hoger uit dan in fiscaal 2012, op 2,48 miljard dollar (1,8 miljard euro).
De Amerikaanse producent van zaaigoed en bestrijdingsmiddelen zag de omzet 5 procent toenemen tot 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro). Over het gehele boekjaar kwam de omzet 10 procent hoger uit op 14,9 miljard dollar. In het vierde kwartaal verkocht het bedrijf uit Missouri 38 procent minder transgeen sojazaad, maar dit werd deels gecompenseerd door een 5 procent grotere afzet van transgeen maiszaad.
Voor Monsanto is maiszaad de belangrijkste productgroep. Uiteindelijk kwam de omzet met zaaizaad toch iets lager uit dan een jaar eerder, op 1,19 miljard dollar en een bruto verlies van 568 miljoen dollar. Monsanto verwacht dat op de sojamarkt de lancering van nieuwe variëteiten in China en Brazilië soelaas kan bieden. In Brazilië is in juni de variëteit Intacta RR2 Pro toegelaten voor de teelt, terwijl deze soja in China sinds kort ook welkom is voor de import.
De divisie die gewasbeschermingsmiddelen maakt zag in het afgelopen kwartaal de omzet toenemen van 895 naar 1 miljard dollar. De brutowinst verdubbelde bijna van 123 tot 238 miljoen dollar. Voor Monsanto is de herbicide Roundup verreweg het belangrijkste middel.
Monsanto rekent voor het komende boekjaar op een sterke groei van de resultaten voor rente en belastingen in de kernactiviteiten van de onderneming. De operationele winst moet uitkomen tussen 8,4 en 8,7 miljard dollar, dus 10 procent hoger dan het niveau in het afgelopen boekjaar. Monsanto verwacht de meeste groei bij de afzet van zaaizaad en 'genomics', waarbij genen van planten in kaart worden gebracht – al jaren een groeimarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.