Home

Nieuws

Mogelijk toch dubbeltelling biobrandstof

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat de commissie-Corbey op korte termijn advies geeft over het dubbel tellen van biobrandstoffen op basis van afval, residuen, residuen, non-food-cellulosemateriaal en lignocellulosisch materiaal. Een Kamermeerderheid steunde de motie van SGP en CDA op dit vlak.

De motie maakt het mogelijk dat innovatieve plannen voor biobrandstoffen, bijvoorbeeld het biogas uit de raffinage van gras zoals bij HarvestaGG, volledig worden dubbel geteld om de doelstelling voor duurzame energie te behalen. Dat is nu nog niet het geval. "Goede innovatieve plannen moeten niet in de regelgeving gesmoord worden", vindt de SGP.

De regering heeft eerder een 'green deal' gesloten over de raffinage van gras tot bodemverbeteraar, diervoeding en geavanceerde biobrandstof, maar heeft desondanks geen dubbeltelling toegekend voor de biobrandstof. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zei tijdens een debat dat ze eerst het resultaat van het onderzoek wil zien voordat ze een definitief besluit neemt over de dubbeltelling. SGP vindt dat de strikte voorwaarden voor dubbeltelling innovaties belemmeren.

De dubbeltelling van biobrandstoffen maakt een brandstof aantrekkelijker in het gebruik. Bedrijven brandstoffen op de markt brengen zijn verplicht 5 procent van de brandstoffen in te vullen met biobrandstoffen. Als ze dubbeltellende biobrandstoffen inzetten, kunnen ze aan de eis voldoen met 2,5 procent dubbel tellende biobrandstof. Dit zijn brandstoffen gemaakt van afvalstoffen die niet voor hoogwaardigere doelen gebruikt kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.