Home

Nieuws 2509 x bekeken 10 reacties

Rabo schikt voor 774 miljoen euro in Libor-zaak

Utrecht - Rabobank betaalt 774 miljoen euro aan verschillende toezichthouders vanwege fraude met de interbancaire rentetarieven Libor en Euribor, die vaak als referentie bij leningen worden gebruikt. Piet Moerland is 'uit principe' per direct afgetreden als bestuursvoorzitter. De coöperatieve bank, goed voor circa 32 miljard euro krediet bij Nederlandse boeren en tuinders, noemt de betaling van de schikkingsbedragen aanzienlijk, maar voegt daaraan toe dat de financiële stabiliteit van de Rabobank niet in het geding is.
Moerland (64), die eerder al aangaf volgend jaar met pensioen te gaan, wordt tijdelijk opgevolgd door Rinus Minderhoud (67), die sinds 2002 commissaris is van de Rabobank Groep. Moerland wil met zijn vertrek laten zien dat de bank spijt heeft en het vertoonde gedrag van een aantal medewerkers afkeurt. "Het klemt des te meer omdat dit type cultuur en het gedrag dat daar uit voortkomt op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering."
Volgens de bank waren in de Libor-affaire dertig medewerkers op enige wijze betrokken bij ontoelaatbaar gedrag, en streng gestraft. De voorzitter van de Raad van Commissarissen Wout Dekker benadrukt dat leden van het topmanagement en lokale Rabobanken niet betrokken zijn geweest. De oud-topman van diervoederconcern Nutreco zegt dat de bank volledige medewerking heeft verleent aan diepgravend onderzoek. Interne systemen en controlemechanismen zijn volgens Dekker verbeterd. 
De fraude betrof de Libor en Euribor. De Rabobank was lid van panels van banken die doorgeven hoeveel rente ze betalen wanneer ze kapitaal van andere banken aantrekken. Eerder schikten Barclays, RBS en UBS vanwege fraude met de doorgifte van renteniveaus, voor respectievelijk omgerekend 330, 460 en 1,1 miljard euro. Bij eerdere zaken was sprake van het bijstellen van renteniveaus naar boven en beneden om de winst van handelaren te vergroten en het doorgeven van lagere rentes tijdens de financiële crisis, om als een zekere bank te ogen. Rabobank wacht een reeks aan rechtszaken van gedupeerden, waarbij de rekening snel kan oplopen.
Moerland had veel gevoel bij de landbouw, hij raapte tijdens zijn jeugd in Tholen aardappelen en plukte tomaten. De laatste jaren richtte de bank zich onder Moerland toenemend op de nationale en internationale agrarische sector, en steeds minder op het 'snelle geld' waarmee bijvoorbeeld Amerikaanse banken naam maakten. Minderhoud is actief voor onder meer Vodafone en was voorheen bestuurder van onder meer ING en de NMB Postbank groep.

Laatste reacties

 • agratax2

  Nog erger 'Hoger geplaatsten wisten niet wat hun ondergeschikten uitspookten'. Jammer dan de leden betalen het gelag wel en de betrokken medewerkers zijn in het meest gunstige geval vertrokken naar de concurrent, zonder verdere boetedoening. Laten we hopen dat al deze manipulatie meer heeft opgebracht aan rente winst voor de bank dan dat het gekost heeft aan boete. Helaas als spaarder heb je in dat geval nog de nodige rente te goed van de bank omdat de lage rente ontstaan was door fraude. Hoe krijg ik als spaarder mijn achterstallige rente??

 • yep

  dus eigenlijk hebben we eerst teveel rente betaald met bijvoorbeeld euribor en nu zullen we ook nog wel de boete moeten betalen, want winst maken zullen ze toch wel willen. Of te wel, we worden twee keer gepakt door deze geldmachine......
  of betalen de toezichthouders het geld terug aan degene die de schade geleden hebben, waarschijnlijk niet.....

 • Zippie

  Een corrupt stelletje oplichters zijn het.
  Een gemiddelde snelheidsovertreding wordt in dit land nog hoger gestraft als het mismangement van dit gajes.
  Geen woorden voor.
  Bah.

 • jfvanbruchem1

  wauw zippie dan heb je wel erg hard gereden

 • koestal

  helemaal schoon schip maken !, weg met die ,,medewerkers''

 • alco1

  Nergens staat wat er werkelijk gedaan werd. Volgens mij is het als volgt
  De banken hebben afspraken met elkaar dat één euro niet vaker uitgeleend mag worden als zeven keer.
  Er zijn banken die het b.v. maar vijf keer uitlenen, die hebben dus nog in principe 'luchtgeld' over.
  Andere banken kunnen nog vaker 'uitlenen' dan zeven keer.
  Banken gaan dan elkaar geld úitlenen'.
  Er is b.v. een afspraak gemaakt dat de vergoeding 1 % is naar elkaar toe.
  Rabo medewerkers zetten geld naar klanten uit voor b.v. 3 %, maar naar de liborrente vaststelling zeiden ze van voor 2 %, dus hoefde er aan de andere bank toe maar 1% rente betaald te worden.
  Dat is dus de fraude. Medewerkers van de Rabo waren met de 3% wel concurerend en konden hierdoor veel hypotheken weg zetten en ontvingen hiervoor bonussen. Het ging echter ten koste van de spaarders bij de andere banken.
  Wie het anders weet, zeg het.

 • agratax2

  alco1.Ik vrees dat ook de Rabo spaarder hiermee een lagere rente ontving dan eigenlijk mogelijk was. Ik zie hetgeen gebeurd is, als een vorm van Prijsafspraken en die zijn in de gewone mensen wereld verboden en kosten, als ze ontdekt worden, de betrokken ondernemingen miljarden zo niet het voortbestaan. Banken mogen niet omvallen, dus valt de schade 'mee' en de heren manipuleerders zijn dan wel ontslagen, maar de bonussen van de afgelopen jaren zullen wel niet meer terug te vorderen zijn.

 • Elevage

  En Moerland gaat gewoon een jaar eerder lekker met pensioen, want zijn inkomsten zijn echt wel veilig gesteld. Wat een wassen neus!!!

  Als je ballen hebt als bank dan die 30 lamzakken op staande voet ontslaan, geen gouden handdruk, geen bonus, sleutels van de auto inleveren en wegwezen!

 • melkveehouder .

  Snap het ff niet. De kapitein verlaat zijn schip omdat enkele van zijn matrozen foute dingen hebben gedaan?? Een echte kapitein blijft op het schip, kiepert deze matrozen overboord en koerst het schip naar veilige wateren in plaats van de wal te kiezen. De grondleggers van de bank zouden zich omdraaien.

 • Jan van het Zand

  De achtergestelde leningen aan de bank zijn in gevaar? Niet te hopen, maar niet ondenkbaar. DSB, SNS, .......... Rabo? De voormannen zeggen van niet. Maar welke voorman, van welke bank ook, kun je nog geloven de laatste jaren?
  De libor-boete is € 774 miljoen.
  Hoe hoog zullen de libor-schadeclaims wereldwijd gaan bedragen? De advocaten in Europa en vooral de USA draaien overuren.
  En blijft het bij de boete en schadeclaims inzake de libor?
  Komt er ook nog een EU-boete met EU-schadeclaims inzake de euribor?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.