Home

Nieuws 3889 x bekeken 12 reacties

Ministerie houdt rekening met faillissementen in 2014

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat er ook in 2014 veel faillissementen zullen vallen in de agrarische sector. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen over de begroting van het ministerie voor 2014.

Voor komend jaar heeft het ministerie 13 miljoen euro aan de interne begrotingsreserve borgstellingsfaciliteit onttrokken. In 2013 was dit nog 11,2 miljoen euro.

Op basis van de Garantstelling Landbouw stelt het Rijk zich garant voor eventuele verliezen die banken lijden als agrarische ondernemers waaraan zij leningen hebben verstrekt niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. De verliesdeclaraties van de banken worden gefinancierd uit de begrotingsreserve borgstellingsfaciliteit. Deze regeling is speciaal in het leven geroepen om garant te staan voor leningen bij banken voor investeringen op het gebied van innovatie en duurzaamheid in de land- en tuinbouw. "Als gevolg van de voortdurende economische crisis is ook het aantal faillissementen in de agrarische sector en daarmee het bedrag aan verliesdeclaraties flink toegenomen. Ook voor 2014 wordt nog een omvangrijk beroep van de banken op de garantstellingsregeling verwacht", aldus het ministerie.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Kosten van een bank gemiddeld 0,7 % van uitstaande kredieten 0,4 % voor slechte leningen u ontvangt 1,2 % rente en betaald minimaal 4. Stop dus met die borgstelling kunnen die banken makkelijk zelf dragen.

 • info36

  Heb met die banken maar geen medelijden idd.. Hebben aan de agrarische sector maar genoeg verdient.

 • pensboer

  SOCIAAL BELEID! Bij een goed landbouwbeleid hoort natuurlijk een sociaal-economisch beleid met maatregelen die de agrarische bedrijven die het de komende jaren niet meer reden, te begeleiden. Dat betekent: maatregelen voor een mogelijke warme sanering en begeleiding. Als dit niet mogelijk is een kortere periode invoeren van schuldhulpverlening( bv 1 jaar i.p.v. 4 jaar), behoud van pensioenvoorziening en /of lijfrente en ontheffing van zware belastingmaatregelen bij het stoppen van het bedrijf. Voldoende mogelijkheden bieden met recht op Sociale Zekerheid als BBz en IOAZ. De Organisatie Zorg om Boer en Tuinder en andere mensen die begeleiding bieden op sociaal-economisch gebied, dienen projectmatig subsidie te ontvangen voor gemaakte kosten.
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin

 • Elevage

  lijkt mij voor de bak gewoon een bedrijfsrisico. Waarom moet ik behalve rente betalen, ook nog met mijn belastingcenten de bank helpen. Da's 2x betalen!!

 • aarthamstra1

  ZLTO is aan zet .RABO moet helpen ,Rabo heeft een boete gekregen omdat ze geld heeft gejat van boeren /ondernemers,,
  ZLTO gaat natuurlijk dat terug halen,Coöperatief dat is het idee.

 • alco1

  aarthamstra. Je zegt dat RABO geld heeft gejat, maar is dit wel zo?
  De boete is opgelegd omdat ze goedkoop geld voor o.a.boeren creéerden.

 • Heijdravleesvee

  Is er voor mij ook zo een fonds als ik ergens mijn geld niet krijg?

 • aarthamstra1

  alco1 Rabo /Libor , is Robin Hood,, Jatte geld voor de boeren ,Kreeg eigenlijk onterecht een boete , Dat vraagt om uitleg. Rente manipuleren
  onnodig hoog om eigen zakken te vullen , Om nu te stellen dat dat gelijk is aan de (zak) van de boer is wel erg ver gezocht, Schat de gemiddelde boer zo'n 100.000 euro per financiering is bestolen.
  Waar is ZLTO om het boerenbelang te behartigen.

 • koestal

  De Rabobank hangt een boete boven het hoofd van ! miljard euro vanwege de Libor,alle bonussen zijn al ingetrokken

 • aarthamstra1

  Een miljard heeft geen invloed op het vermogen van de Rabo aldus de directie ???????,Hoe moet ik dat dan zien??Het is de schuld van de handelaren word er nu beweerd .Voor wie handelde ze dan ,Waarom bonussen ,Om zo hoog of laag zoals het uitkwam te sturen Wie bood ze die bonussen met welk doel . Wij moeten nu geloven dat die handelaren op eigen kracht handelden voor de bonussen. Juist die verrotte bonussen kregen ze van Rabo om de boel te bedonderen ,niet om burgers en boeren te helpen Want dan hadden die de miljarden moeten krijgen die ze er mee verdienden
  Als ze wel gelijk hebben dat ze het niet wisten .Is het nog vele malen erger .Net als EPO fietsensport de hele wereld wist het behalve de Rabo top .Met Wijffels voor op.

 • janboerderij

  ja, lekkere dikke boete van een miljard, kunnen ze dadelijk ons nog een keer naaien, alle boeren hogere opslag!

 • 1034942

  Waarom zou RABO die boete betalen? Laat hun duur betaalde juristen de boete aanvechten,daar worden ze toch voor betaald.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.