Home

Nieuws 1 reactie

Mestruimte kleiner door afschaffen correctiefactoren

Den Haag – De mestruimte op bedrijven met melkvee en andere graasdieren zoals vleesvee, schapen, geiten en paarden wordt vanaf 1 januari 2014 kleiner als het nieuwe mestbeleid is ingevoerd.

De oorzaak is het verdwijnen van de huidige correctiefactor van 5 procent op de berekende mestproductie van graasdieren voor zowel fosfaat als stikstof. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken bevestigd in antwoord op vragen van Boerderij. Daarbij maakt het niet uit of de mestproductie is berekend volgens forfaitaire normen of via bedrijfsspecifieke excretie. In het uiterste geval betekent het dat de berekende mestproductie van melkvee en andere graasdieren per bedrijf 5 procent hoger uitpakt dan volgens de huidige berekeningen. Voor een melkveebedrijf met 90 melkkoeien en 55 stuks jongvee kan het gaan om 550 kilo stikstof en 230 kilo fosfaat blijkt uit een berekeningsvoorbeeld volgens de excretiewijzer. Een bedrijf heeft dan meer grond nodig of moet meer mest afvoeren. Hoe het effect landelijk gezien uit gaat pakken is nog onzeker, de forfaitaire normen per graasdier worden nog aangepast, maar dat zal waarschijnlijk niet voor 1 januari 2014 rond zijn.

Eén reactie

  • drientje

    Minder plaatsingsruimte door de correctiefactor van 5%, maar wat denk je
    van de BEX deelnemers die afgelopen zomer 20 tot 30 % voer gewonnen hebben welke een nog veel grotere invloed heeft op de plaatsingsruimte.

Of registreer je om te kunnen reageren.