Home

Nieuws 856 x bekeken 12 reacties

Merendeel Nederlanders vindt eten te duur

Doetinchem - Zes op de tien Nederlanders vind voedselprijzen in Nederland zeer hoog of hoog. Dat blijkt uit de jongste Foodmonitor die in opdracht van de Food Agency is gemaakt.

Ongeveer een op de drie Nederlanders vindt de voedselprijzen hoog noch laag.

De voedselprijzen in Nederland liggen vergeleken met andere Europese lidstaten 4 procent onder het gemiddelde. De prijzenoorlog maakt de Nederlandse prijzen naar verhouding nog lager.

Ouderen (boven 65 jaar) zijn nog het minst van oordeel dat voedselprijzen hoog zijn. In de leeftijdscategorie tussen 35 en 49 wordt de prijs van het eten het meest als hoog of zeer hoog ervaren.

De Food Agency noemt de uitkomsten verontrustend omdat  de druk op de prijs ten koste gaat van duurzame productie. "Een hogere voedselprijs is nodig om een duurzame agrarische sector te creëren." De prijzen voor de boeren moeten op niveau blijven "om boeren te behouden in Nederland en om te voorkomen dat we voor onze voedselvoorziening volledig afhankelijk worden van van het buitenland."

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Tussen 35 en 49 jaar ligt toch ook de Marianne Thieme generatie? Vreemd die zouden toch zeker wel voor een toeslag van 25-50% op de voedselprijs zijn als duurzaamheidspremie. Ik hoop de WD ook kennis neemt van dit onderzoek. Kunnen ze terug in hun MDV-kantoren.

 • PluimveeBrabant

  Volop markt voor 'plofkip' en kooieieren!

 • agratax2

  Zuperboer. Wie zegt dat Matianne en WD voor een beter leven gaan voor de dieren? Ik kan net zo goed zeggen dat ze gaan voor een landbouw vrij Nederland. Ze gaan voor import voedsel zonder te weten hoe en waar het gemaakt is. Als we 100 % import afhankelijk zijn zou er wel ens een hoge prijs uit de hoed getoverd kunnen worden. Handel is perslot Handel en de God van de Handel en de Dieven is nog steeds dezelfde.

 • Zuperboer

  Ok agratax1, maar ik bedoel de groep mensen die 1) wat te besteden hebben en 2) de mond vol hebben van duurzaam en niet sec M. Thieme, maar wel haar doelgroep.

 • Gerjo-Kompier1

  Als ik zie hoe gemakkelijk mensen in mijn omgeving goed voedsel weggooien, dan denk ik twee dingen: a) het voedsel is voor velen in onze samenleving te goedkoop. b) men heeft blijkbaar geen benul van hoeveel moeite het kost om goed voedsel te produceren. Samengevat: er is geen waardering.

 • massy

  En het word nog veel duurder!

 • info36

  Dat de gemiddelde Nederlander de weg kwijt is maakt dit onderzoek ook weer duidelijk.

 • agro1

  voedsel is niet duur, maar verschrikkelijk goedkoop

 • trekker123

  Ik vind de brandstof, de lonen, het parkeergeld, het schoolgeld, het abonnement op Boerderij, de kunstmest, nieuwe banden onder de trekker, machines, de boekhouder, het mechanisatiebedrijf, een weekend in een pretpark, de loodgieter, de kapper en de timmerman ook VEEL te duur. Volgens mij kan dat allemaal wel voor minder. De vergoeding voor mijn eigen werk vind ik overigens VEEL te laag. Dat kan best een beetje meer. Samen met de Food Agency ben ik erg VERONRUST.

 • koestal

  vakanties vinden ze meestal niet te duur ,anders bleven ze wel thuis

 • koestal

  ze houden dus van kiloknallers

 • koestal

  mobieltje,ipodd of app laten ze niet liggen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.