Home

Nieuws 1754 x bekeken 1 reactie

Meeste akkerbouwgrond in Denemarken

Brussel - Het landoppervlak van de Europese Unie was in 2012 voor zo'n 5 procent bebouwd met steden, spoor en wegen. Ongeveer 40 procent van de EU bestaat nog altijd uit bosgebied. Het EU-land met relatief de meeste akkerbouwgrond is Denemarken (49 procent). In Ierland tref je relatief de meeste hectares grasland aan.

Deze data publiceerde statistiekbureau Eurostat vrijdag na een onderzoek naar landgebruik, het grootste in zijn soort. De informatie werd door 750 veldonderzoekers in 27 lidstaten op 270.000 locaties verzameld. Foto's van alle onderzochte plaatsen zijn opgenomen in de statistische atlas op de website van Eurostat. Alleen het kersverse EU-lid Kroatië is niet in het onderzoek opgenomen.

Nederland (11 procent) heeft na Finland (16 procent) en Zweden (12 procent) relatief het grootste wateroppervlak in de EU. Verder bestaat ons land voor 23 procent uit akkergrond, 38 procent grasweides, 13 procent bos, 12 procent stedelijke bebouwing, 2 procent struikgewas en 1 procent kale grond.

Het oppervlak van Zweden (76 procent), Finland (72), Estland (61), Slovenië (60) en Letland (56) is opvallend bosrijk. Daarentegen is de grond van Malta (33 procent), België (13), Luxemburg en Nederland (beide 12 procent) het vaakst bebouwd met steden, wegen en spoor.

Het EU-land met relatief de meeste akkerbouwgrond is Denemarken (49 procent), gevolgd door de Oost-Europese staten Hongarije (47), Roemenië (36), Tsjechië en Polen (beide 34 procent). De grootste oppervlakte aan grasland tref je in Ierland (67 procent) en het Verenigd Koninkrijk (40), met de landen van de Benelux: Nederland (38), Luxemburg (37) en België (32).

Eén reactie

  • flyinghollander

    DK heb je geen echt blijven grasland <meende ivm subsidie> dus logische dat daar meer akkerbouw is.

Of registreer je om te kunnen reageren.