Home

Nieuws 1262 x bekeken 9 reacties

Meer subsidiegegevens openbaar

Brussel – EU-lidstaten zijn verplicht vanaf volgend jaar gedetailleerde informatie te publiceren van alle bedrijven, organisaties en individuen die landbouwsubsidies ontvangen.

Alleen de kleinste ontvangers vallen niet onder de nieuwe regels, zo volgt uit een overeenkomst die de landbouwministers onlangs met het Europees Parlement (EP) hebben gesloten.

De Brusselse beleidsmakers gaan hiermee een stapje verder dan de huidige praktijk. Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is in 2011 een einde gekomen aan de publicatie van de persoonlijke gegevens van individuen; dat was volgens de rechter in strijd met privacywetgeving. Met dit nieuwe besluit wordt straks alsnog de subsidie-informatie van zogenoemde natuurlijke personen openbaar.

Bedrijven die vallen onder het Small Farmer Scheme (SFS), dat in 2015 van kracht wordt, zijn wel vrijgesteld van de nieuwe transparantieregels. Het is SFS is een vereenvoudigd stelsel voor kleine boeren. Naar schatting zal zo'n 30 procent van de ontvangers in de hele EU hieronder vallen, samen goed voor 3 procent van de agrarische oppervlakte.

Volgens het journalistenverbond Farmsubsidy.org laat de openheid van veel lidstaten op het gebied van landbouwsubsidies op dit moment nog veel te wensen over. Zo zouden onder meer Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk ruim 94 procent van de gegevens achterhouden. Nederland doet het beter, maar heeft zijn zoeksysteem expres ingewikkeld, claimt de club.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wanneer komt er een zoeksysteem voor ambtenarensalarissen, -bonussen en uitkeringen voor de gehele EU?

 • Mart En

  Je moet je tegenwoordig schamen als je boer bent...

 • aardappelboer

  liever 10 cent meer voor de aardappelen dan subsidie en bemoeienis vanuit brussel.

 • alco1

  Subsidies die er gegeven worden zijn echt niet voor de boer.
  Door marktwerking daalt daardoor de basis prijs, waardoor er een concurerende prijs ontstaat op de buitenlandse markt, wat goed is voor de staatskas. Op die subsidies wil men dus controle uitvoeren wat weer allerlei ingewikkelde ontsnap constructies zal opleveren.
  Een tweede gegeven van subsidie geven is dat de boer door het zakken van de basisprijs wel afhankelijk is geworden van de toeslagen en daardoor als een hond aan de lijn betutteld kan worden.

 • bankivahoen

  Dan graag ook openbaring van wie een uitkering ergens van ontvangt en de hoogte hiervan! Boeren met de billen bloot dan ook de rest van de burger anders een ernstige vorm van discriminatie!

 • franico1

  subsidies zijn er alleen m,aar om de agrariers onder controlle te houden en ambteneren aan het werk te houden gr nk

 • Elevage

  Graag alle bedrijven die subsidie ontvangen op een lijst plaatsen. Zij geven tenslotte allemaal ons belastinggeld uit. En dan ook de mogelijkheid hebben om hier tekst en uitleg op te vragen waar de subsidie voor gebruikt word! En als dan niet aantoonbaar gemaakt kan worden dat de subsidie gebruikt wordt waar het voor bedoeld is, dan meteen stopzetten en direct terugbetalen

 • boerbarg

  elevage heeft ook een keer wat gehoord

 • koestal

  Inderdaad @Zuperboer ook de de salarissen en vooral de declaraties van de EU ambtenaren bekend maken

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.