Home

Nieuws 1492 x bekeken 2 reacties

Loonbedrijven plussen op omzet

Nijkerk - De agrarische loonbedrijven zagen in 2012 hun omzet stijgen met 3,8 procent. Het bedrijfseconomisch rendement verbeterde ook licht, maar blijft negatief. Dat blijkt uit financiële jaargegevens 2012 van brancheorganisatie Cumela.

De agrarisch loonbedrijven deden het in 2012 in vergelijking met gemengde loonbedrijven en loonwerkers gespecialiseerd in grondverzet het beste. De agrarisch loonbedrijven haalden de meeste omzet: plus 3,8 procent. De landbouw is minder gevoelig voor de effecten van de crisis. De agrarisch loonbedrijven wisten de arbeids- en machinebenutting flink te verbeteren. De overige loonbedrijven hebben wel meer last van de crisis: gemengde bedrijven zagen hun omzet dalen met 2,1 procent en grondverzetbedrijven steeg de omzet in 2012 met 1,2 procent.

Hoewel de agrarisch loonbedrijven hun omzet zagen stijgen in 2012, blijft het bedrijfseconomisch resultaat negatief. De inkoop van hulpstoffen steeg en de inhuur van derden bleef ongeveer gelijk. Hierdoor steeg de bruto marge naar 2,6 procent. Tegelijk stegen ook de kosten met 1,5 procent. Het rendement verbeterde iets van min 5,4 naar min 4,3 procent.

De loonwerkers hebben het meeste last gehad van de kostenstijging voor brandstof en arbeid. De brandstofkosten stegen met 6 procent flink, arbeidskosten met 1,9 procent. De afschrijvingen en algemene kosten daalden in 2012 licht. De kosten voor huisvesting, inhuur machines, onderhoud en reparatie, verzekeringen en rente bleven vrijwel gelijk of stegen licht. Het aantal arbeidsplaatsen bij de loonbedrijven is onveranderd. Gemiddeld heeft een agrarisch loonbedrijf 8,6 mensen in fulltime in dienst.

Laatste reacties

  • gradje1966@

    Als dit waar is bestonden al lang geen loonbedrijven meer

  • koestal

    dure machines kosten ook veel

Of registreer je om te kunnen reageren.