Home

Nieuws 709 x bekeken 2 reacties

Lidstaat kan toegelaten genetisch gewas niet weren

Luxemburg - Europese lidstaten kunnen de toelating van de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen niet tegenhouden als die gewassen op grond van Europese verordeningen zijn toegestaan en opgenomen op de rassenlijst.

Dat zegt het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in een procedure tussen Pioneer Hi Bred en het Italiaanse ministerie van landbouw.

De Europese rechter heeft zich over de kwestie gebogen nadat de Italiaanse rechter daarover vragen voorlegde.

Het Italiaanse ministerie wilde de teelt van genetisch gemodificeerde mais (MON 810) niet toestaan, zolang de regionale overheden geen regels hadden gemaakt voor de naast elkaar bestaande teelten van gangbare en genetisch gemodificeerde gewassen (co-existentie).

In de Europese regelgeving is vastgelegd dat lidstaten co-existentiemaatregelen kunnen nemen om het milieu en de volksgezondheid te beschermen. Italië heeft in regels vastgelegd dat de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen verboden is, op straffe van een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Volgens de Europese rechter kan een lidstaat geen algemeen verbod op de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen instellen zolang er geen regels zijn voor co-existentie. De teelt van genetisch gemodificeerde gewassen kan niet afhankelijk worden gemaakt een nationale toelating, als die toelating al in Europa is geregeld.

Laatste reacties

  • Wanneer men de consument dan maar wel goed gaat voorlichten, zodat er een keus is.

  • zanden

    Een kleine groep machthebbers heeft er voor gezorgd dat landen van de EU genetische gewassen gewoon moeten accepteren. Gelegaliseerde onderdrukking is dat. De Monsanto's van deze wereld zijn heel slim.
    Maar al gaat de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel. De waarheid over gengewassen en de her en der al duidelijke schadelijke gevolgen voor mens en dier.

Of registreer je om te kunnen reageren.