Home

Nieuws 658 x bekeken

Lastig kwartaal voor Cargill, maar vleesdivisie veert op

Minneapolis – Cargill heeft het afgelopen kwartaal 571 miljoen dollar (423 miljoen euro) nettowinst geboekt, 41 procent minder dan vorig jaar. De omzet bleef ongeveer gelijk op 33,8 miljard dollar (25 miljard euro).

Het Amerikaanse agriconcern had het kwartaal nog last van de ernstige droogte die het Middenwesten in 2012 plaagde en handelsvolumes decimeerde.
De resultaten waren in het eerste kwartaal slechter in drie van de vier hoofddivisies. Opvallend is dat de divisie die vlees produceert, het afgelopen kwartaal sterk presteerde. Vorig jaar bezorgde de vleespoot het management nog kopzorgen toen de veestapel fors kromp onder druk van hoge voerprijzen. Nu zijn marges verbeterd bij stabiele volumes, aldus Cargill.

Met akkerbouwgewassen werd in Zuid-Amerika ook goed verdiend. De regio ving het kleinere aanbod in Noord-Amerika deels op.

De slechte resultaten staan niet op zichzelf: ook concurrenten ADM en Bunge kijken terug op teleurstellende resultaten in het vorige kwartaal. Ze zullen hun nieuwe resultaten de komende weken bekendmaken. Bovendien waren de resultaten van Cargill vorig jaar erg sterk in vergelijking met voorgaande jaren. Cargill zelf stelt dat mindere kwartalen erbij horen, vanwege de sterke invloeden van bijvoorbeeld het weer en het importbeleid van een groot aantal landen.
De nieuwe mais- en soja-oogst in de VS lijkt groot uit te vallen. Daardoor komen grotere volumes beschikbaar voor de export en kan Cargill zelf ook goedkoper grondstoffen verwerken. Cargill verwerkt zelf grondstoffen in onder meer bio-ethanol en veevoer. Het agro-concern  zei bij de presentatie van de cijfers niets over de eventuele aankoop van de cacaodivisie van ADM voor naar schatting 2 miljard dollar. Wel denkt Cargill voor het einde van het jaar de overname van moutconcern Joe White Maltings in Australië af te ronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.